Vesna Pusić primila veleposlanika Islamske Republike Iran Mohsena Sharifa Khodaeia

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić primila je u nastupni posjet veleposlanika Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj Mohsena Sharifa Khodaeia. 

Obostrano je ocijenjeno da su bilateralni odnosi Hrvatske i Irana dobri, bez otvorenih pitanja, a da prostora za unapređenje suradnje ima na mnogim područjima, posebice gospodarskom. Također, u razgovoru je stavljen naglasak na jačanje međuparlamentarne suradnje, poticanje redovitih kontakata skupina prijateljstava dvaju parlamenata i srodnih parlamentarnih odbora, što može biti poticajno za ukupne bilateralne odnose. Prepoznata područja za jače povezivanje gospodarstvenika i tvrtki su ona u energetici, industriji nafte i plina, duhanskoj industriji i dr.

Vesna Pusić ukratko je predstavila prioritete hrvatske vanjske politike, koji su pristupanje Hrvatske Europskoj uniji i jačanje regionalne suradnje. Naglasila je da je proces europskih integracija značajan za sve zemlje regije koje svoju budućnost vide unutar Europske unije. Hrvatska koja je na kraju procesa integriranja u EU, želi preuzeti aktivnu ulogu u stabilizaciji čitavog prostora jugoistočne Europe i pripremiti susjedne zemlje za članstvo u EU. To pak znači implementaciju europskih standarda u tim zemljama i zadovoljavanje svih potrebnih uvjeta za članstvo. Hrvatska može dati svoj doprinos u europeizaciji čitave regije, ponajprije prenošenjem svojih iskustava iz procesa pregovora, implementacije reformi i uskladbe zakonodavstva. Hrvatska očekuje da će proces pregovora zaključiti do kraja ove godine, nakon čega slijedi potpisivanje Pristupnog ugovora i proces ratifikacije u 27 država članica EU, kazala je Pusić. Naglasila je da su u Hrvatskome saboru dva odbora posebice uključena u pristupni proces Hrvatske za članstvo u EU - Odbor za europske integracije u čijoj je ingerenciji praćenje razine uskladbe zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom te Nacionalni odbor.

U kratkim crtama predstavila je Nacionalni odbor, kao saborsko tijelo nadležno za monitoring čitavog tijeka pregovora po svim pregovaračkim poglavljima, u čijoj je nadležnosti i davanje mišljenja za svako pregovaračko stajalište koje Hrvatska šalje u Bruxelles za svako poglavlje pregovora. Istaknula je da je Nacionalni odbor rezultat konsenzusa svih parlamentarnih stranaka o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, koji je postignut u Saboru 2004. godine. Napomenula je da je od 33 pregovaračka poglavlja o kojima Hrvatska vodi pregovore s EU, preostalo za otvaranje još tri poglavlja. Iako je fokus hrvatske vanjske politike usmjeren prema Europskoj uniji, Iran definitivno ulazi u krug respektabilnih i relevantnih država s kojima Hrvatska želi razvijati suradnju, zaključila je predsjednica Nacionalnog odbora.

Author: Služba za odnose s javnošću