Izaslanstvo Odbora za europske poslove sudjeluje na 50. sastanku COSAC-a

Vilnius - U glavnom gradu Litve, predsjedateljice Vijećem Europske unije, od 27. do 29. listopada 2013. održava se jubilarni 50. sastanak COSAC-a, konferencije odbora nadležnih za europske poslove nacionalnih parlamenata država članica Europske unije. 

Izaslanstvo Odbora za europske poslove, koje prvi put sudjeluje na plenarnom sastanku COSAC-a u svojstvu punopravnog člana, predvodi potpredsjednik Odbora Jozo Radoš. Uz Radoša sastanku prisustvuju i predsjednica Odbora za zakonodavstvo i članica Odbora za europske poslove Ingrid Antičević Marinović te potpredsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prirode i član Odbora za europske poslove Damir Mateljan. Sastanakom COSAC-a predsjeda potpredsjednik litavskog parlamenta i predsjednik Odbora za europske poslove Gediminas Kirkilas. 

Zastupnici nacionalnih parlamenata država članica Europske unije i država kandidatkinja raspravljat će o nadolazećim izborima za Europski parlament, ulozi nacionalnih parlamenata u Europskoj uniji, međuparlamentarnoj diplomaciji te o prioritetima Strategije Europa 2020. U sklopu sastanka prvi će se put održati i forum žena COSAC-a čiji je cilj afirmirati spolnu ravnopravnost u okviru ove međuparlamentarne konferencije. U dosadašnjim obraćanjima sudionici su se osvrnuli na probleme gospodarske krize i nezaposlenosti mladih, ilegalnih imigracija na teritorij Europske unije, ali i na pitanje prisluškivanja visokih europskih političkih dužnosnika od Sjedinjenih Američkih Država. 

Jubilarni 50. sastanak COSAC-a, koji se redovito sastaje od 1989. godine, prigodno je obilježen govorom francuskog ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa, jednog od osnivača COSAC-a.
 

Author: Odbor za europske poslove