Jozo Radoš, Ingrid Antičević Marinović i Damir Mateljan sudjelovali na 50. sastanku COSAC-a

Vilnius – Na 50. sastanku COSAC-a, koji je od 27. do 29. listopada održan u glavnome gradu Litve, sudjelovalo je izaslanstvo Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora u kojem su bili potpredsjednik Odbora Jozo Radoš te članovi Ingrid Antičević Marinović i Damir Mateljan.
 
Radoš se u sklopu rasprave o provedbi Strategije Europa 2020. osvrnuo na nedostatnu uključenost nacionalnih parlamenata u nadzor nad provedbom Strategije, ali i u nadzor nacionalnih programa reformi vezanih uz gospodarski oporavak koji utvrđuje 20. polugodišnje izvješće COSAC-a. Izrazio je mišljenje kako je uključenost nacionalnih parlamenata dvosmjerni proces te da bi stoga trebalo pozvati institucije Europske unije da se intenzivnije uključe u dijalog s parlamentima o ovim pitanjima.

Govoreći o nadolazećim izborima za Europski parlament, Mateljan je istaknuo kako je iskustvo Hrvatske na travanjskim ad hoc izborima za 12 zastupnika u Europskome parlamentu pokazalo da je za slabi odaziv odgovorno građansko nerazumijevanje uloge Europskog parlamenta. - Stoga bi napore trebalo usmjeriti upravo na promociju uloge ove institucije koja je značajno osnažena Lisabonskim ugovorom, zaključio je Mateljan.

Antičević Marinović govorila je o demokratskoj legitimnosti unutar Europske unije i ulozi nacionalnih parlamenata. Istaknula je da Europska unija gubi svoju socijalnu dimenziju te da smatara kako građani više ne vjeruju da Europska unija radi u njihovu korist. - Zbog aktualne gospodarske krize Europa se suočava s naraštajem mladih ljudi koji prvi put ne žive bolje od svojih roditelja. Stoga bi zastupnici, i nacionalnih parlamenta i Europskog parlamenta, trebali podići ruke za drukčiju gospodarsku politiku, što bi pridonijelo demokratskoj legitimaciji Europske unije. Zadaće zastupnika bit će potpuno ispunjene tek kada demokratska legitimacija rezultira sigurnošću i boljim životom građana koji će rado isticati svoj europski identitet, zaključila je Antičević Marinović.

Sastanak COSAC-a zatvoren je usvajanjem Doprinosa i Zaključaka. Prigodom prvog sudjelovanja izaslanstva saborskog Odbora za europske poslove na plenarnom sastanku COSAC-a u svojstvu punopravnog člana ove konferencije, Hrvatskoj je kao 28. državi članici EU-a u Doprinosima COSAC-a izražena dobrodošlica, uz poziv za nastavak politike proširenja u regiji Jugoistočne Europe.
 

Author: Odbor za europske poslove