Predsjednici triju odbora održali sastanke s izaslanstvom Parlamentarnog odbora EFTA-e

Zagreb - Odbor za europske poslove, Odbor za gospodarstvo i Odbor za vanjsku politiku primili su u odvojenim susretima izaslanstvo Parlamentarnog odbora EFTA-e (Europsko udruženje za slobodnu trgovinu). Izaslanstvo EFTA-e činili su parlamentarni zastupnici iz svih članica EFTA-e: Švicarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna. 

Na zajedničkom sastanku s članovima Odbora za europske poslove i Odbora za gospodarstvo glavne teme razgovora bile su nova uloga Hrvatskoga sabora nakon ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije te potencijali i mogućnosti sudjelovanja Hrvatske na zajedničkom europskom tržištu. 

Daniel Mondekar izvijestio je goste o aktivnostima i radu novog Odbora za europske poslove i o novim procesima koji očekuju Hrvatsku unutar Europske unije. Neke od aktivnosti Odbora su provjera poštivanja načela supsidijarnosti, sudjelovanje u postupku predlaganja kandidata Republike Hrvatske za institucije i tijela Europske unije te druge aktivnosti vezane uz europske poslove. Mondekar je istaknuo i druge ciljeve koji očekuju Hrvatsku, a vezani su za sudjelovanje u europskom ekonomskom prostoru, buduće pristupanje eurozoni te šengenske procese. Bilo je riječi i o ulozi Hrvatske u regiji. 

Članovi Parlamentarnog odbora EFTA-e Hrvatsku ocjenjuju kao lidera u regiji u ekonomskom i političkom smislu te smatraju da je snažan faktor stabilnosti u ovom dijelu Europe. 

Predsjednik Odbora za gospodarstvo Igor Rađenović predstavio je gostima neke makroekonomske pokazatelje i kretanja u Hrvatskoj. Posebno je istaknuo kontinuirani pad gospodarske aktivnosti u vremenu globalne ekonomske krize te naznačio neke moguće smjernice Vlade Republike Hrvatske koje se odnose na stabilizaciju negativnog trenda gospodarske aktivnosti. Razgovaralo se i o izazovima i potencijalima koji očekuju Hrvatsku ulaskom u zajedničko tržište Europske unije te ekonomskim posljedicama za Hrvatsku izlaskom iz CEFTA-e. 

U razgovoru s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku dominantna tema susreta bili su odnosi u regiji s naglaskom na ulozi Republike Hrvatske na području ekonomske i političke suradnje sa susjednim zemljama. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac naglasio je da je Hrvatska zainteresirana za suradnju sa zemljama u svom susjedstvu, ali prati i procese na području Mediterana i sjeverne Afrike. Hrvatska podupire europsku perspektivu susjednih zemalja te im je na tom putu pouzdan partner, dodao je Pupovac. 

Sugovornici su se u nastavku osvrnuli na ekonomski položaj Hrvatske, a bilo je riječi i o razvoju ekonomske politike u kontekstu nastavka infrastrukturnog i energetskog razvoja.
 

Author: Služba za medije