U Saboru održana tematska sjednica "Uloga Hrvata u obrambenom ratu u Bosni i Hercegovini i posljedice“

Zagreb – U Hrvatskome saboru u petak je održana tematska sjednica Odbora za ratne veterane s temom: „Uloga Hrvata u obrambenom ratu u Bosni i Hercegovini i posljedice“. Na sjednici su uz članove Odbora nazočili i Tomo Meved, ministar hrvatskih branitelja, Božo Ljubić, predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Željko Raguž, član Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Ante Deur, predsjednik Savjeta predsjednice RH za branitelje i Ivo Lučić, viši znanstveni suradnik u Hrvatskom institutu za povijest.

Predsjednik Odbora za ratne veterane Ivan Anušić uvodno je istaknuo kako se danas raspravlja o vrlo važnoj temi za opstojnost Hrvata u BiH. - RH treba aktivno djelovati u cilju zaštite hrvatskih interesa u BiH te će se o položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda raspravljati i na budućim zajedničkim sjednicama s Odborom za Hrvate izvan RH, dodao je Anušić.

Viši znanstveni suradnik u Hrvatskom institutu za povijest Ivo Lučić osvrnuo se na podizanje "neutemeljenih optužnica protiv pripadnika HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini". Istaknuo je da su do sada uočene mnoge nepravilnosti i neujednačenosti u postupcima prema osobama optuženim za ratne zločine, a postoji i značajan nesrazmjer broja optuženih pripadnika Armije BiH u odnosu na broj optuženih pripadnika HVO-a.  –Kazneni postupci u BiH protiv pripadnika HVO-a i HV-a su politički konstruirani, činjenično neutemeljeni i nelogični, dodao je Lučić.

Sudionici tematske sjednice upozorili su i na dvostruke standarde koji se primjenjuju u optužnicama za pripadnike HVO-a u odnosu na pripadnike Armije BiH. Tako se pripadnike Armije BiH procesuira temeljem Kaznenog zakona bivše SFRJ koji je bio na snazi u vrijeme nastalih događaja, dok se pripadnike HVO-a optužuje prema Kaznenom zakonu BiH iz 2003. godine. Ključna razlika je u tome što Kazneni zakon bivše SFRJ, između ostaloga, ne poznaje selektivnu zapovjednu odgovornost, odnosno udruženi zločinački pothvat, a i propisane kazne su znatno blaže nego one koje propisuje Kazneni zakon BiH iz 2003. godine, konstatirali su sugovornici.

Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić upozorio je na sustavnu marginalizaciju Hrvata kao političkih subjekata u BiH.

U nastavku se razgovaralo i o razmjerima stradanja Hrvata za vrijeme rata u BiH, posebice u kontekstu ratnih zločina nad Hrvatima i počinitelja koji do sada nisu procesuirani.

Author: Služba za medije