Domagoj Hajduković održao sastanak s irskom veleposlanicom Olive Hempenstall

Zagreb – Voditelj Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva Domagoj Hajduković sastao se u srijedu s irskom veleposlanicom Olive Hempenstall.

Hajduković je izrazio zadovoljstvo što Irska od sredine 2014. godine ima stalno veleposlanstvo u Zagrebu, čime  je komunikacija dviju zemalja uvelike olakšana. Podsjetio je nadalje kako se posljednja međuparlamentarna razmjena susreta Hrvatske i Irske održala 2012. godine posjetom Zajedničkog odbora za poslove Europske unije irskog parlamenta Hrvatskome saboru. Hajduković je stoga izrazio želju da se posjeti na parlamentarnoj razini intenziviraju, počevši od najviše razine - susretom predsjednika dvaju parlamenata. Kazao je kako Hrvatska i Irska dijele sličnu turbulentnu povijest i mentalitet, a u novije vrijeme ih povezuje i brojna hrvatska dijaspora u Irskoj. 

Veleposlanica Hempenstall složila se da su odnosi Hrvatske i Irske odlični i naglasila kako se u području turizma i informacijsko-komunikacijskih tehnologija naziru veliki potencijali za još bolju suradnju. Najavila je skorašnju proslavu nacionalnog dana Irske - Dana sv. Patrika, te dodala kako su u tijeku razgovori s hrvatskim lokalnim vlastima oko osvjetljavanja kulturnih obilježja tradicionalnom irskom zelenom bojom, kao što su prošle godine zelenom bojom osvijetljene dizalice u Puli. Također je najavila održavanje već tradicionalnog festivala Bloomsday - dana Jamesa Joycea u Puli te unaprjeđenje suradnje Rijeke i Galwaya – gradova koji nose titulu Europske prijestolnice kulture u 2020. godini.

Sugovornici su razmijenili stajališta i o utjecaju Brexita na Irsku i Europsku uniju u cijelosti, političke situaciji u Irskoj i Hrvatskoj te budućim aktivnostima veleposlanice u Hrvatskoj koje, među ostalim, uključuju i susrete s ostalim članovima Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva.

Author: Hrvatsko-irska međuparlamentarna skupina prijateljstva