U Hrvatskome saboru obilježen Svjetski dan borbe protiv raka

Zagreb - Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, u suradnji s udrugama pacijenata „Koalicija udruga u zdravstvu“ i „Sve za nju“, u petak je u Hrvatskome saboru organizirao obilježavanje 4. veljače - Svjetskoga dana borbe protiv raka.

Ovom prigodom skrenuta je pozornost na nacionalnu javnozdravstvenu kampanju kojom se Hrvatska, u kojoj je pojavnost i smrtnost od zloćudnih bolesti u stalnom porastu, priključila trogodišnjoj globalnoj kampanji borbe protiv raka (2016.-2018.) i širenju poruke „Mi možemo. Ja mogu“. Cilj kampanje je podići svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele. 

Saborski zastupnici su kampanju podržali ispisivanjem poruka, a okupljenima su se obratili predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja – Linić, potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, pročelnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Stjepko Pleština, bivši ministar zdravlja zastupnik Siniša Varga, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina i glavna tajnica udruge pacijenata „Sve za nju“ Ljiljana Vukota.

Ines Strenja-Linić iznijela je podatak kako u Hrvatskoj od raka godišnje umre 21434 ljudi, što je 38 osoba dnevno. - Jedini način na koji se možemo boriti protiv ove pošasti je pravodobno liječenje i prevencija, istaknula je Ines Strenja-Linić te dodala kako je smrtnost od raka u Hrvatskoj daleko viša u odnosu na europski prosjek, iako je broj oboljelih hrvatskih građana gotovo jednak onome u drugim članicama EU-a.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, govoreći o izradi nacionalnoga plana za borbu protiv raka koji bi se trebao donijeti do kraja godine, naglasio je kako je od iznimne važnosti dosljedna provedba mjera koje će nacionalni plan sadržavati.

Stjepko Pleština, predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb, osvrnuo se na važnost izrade dijagnostičko-terapijskih smjernica liječenja zloćudnih bolesti koje bi trebao sadržavati nacionalni plan za borbu protiv raka, na nužnost osiguranja jednake dostupnosti liječenja za sve bolesnike u Hrvatskoj te je pozdravio odluku HZZO-a koji je na svoju listu stavio niz novih onkoloških lijekova.

Siniša Varga istaknuo je kako treba ojačati svijest i kod građana o tome da izbjegavanjem rizičnih faktora poput pušenja, konzumacije alkohola te nedovoljnog kretanja mogu spriječiti ili smanjiti mogućnost obolijevanja od zloćudnih bolesti.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina istaknuo je ulogu udruga pacijenata u naporima da se poboljšaju sve razine onkološke skrbi, od prevencije, dijagnostike i liječenja te sveobuhvatne skrbi za oboljele. Također je iznio podatke o provedenoj anketi u kojoj su sudjelovali onkološki pacijenti, a čiji rezultati pokazuju da je 66 posto pacijenata kazalo kako su bolest otkrili zbog vlastite sumnje da nešto nije u redu s njihovim zdravljem, dok ih je samo 5 posto otkrilo bolest putem preventivnih programa ranog otkrivanja.

Glavna tajnica udruge „Sve za nju“ Ljiljana Vukota objasnila je važnost provođenja kampanje za sve dionike zdravstvenoga sustava i društva općenito te važnost uključivanja civilnoga društva u izradu i implementaciju nacionalnoga plana za borbu protiv zloćudnih bolesti.

Author: Služba za medije