Odbor za europske poslove održao prethodnu raspravu s temom Programa rada Europske komisije za 2014. godinu

Zagreb – Predsjednik saborskoga Odbora za europske poslove Daniel Mondekar otvorio je prethodnu raspravu s temom predstavljanja Programa rada Europske komisije za 2014. godinu u skladu s Poslovnikom Hrvatskoga sabora, naglasivši kako je dinamika održavanja prethodnih rasprava rezultat specifičnog trenutka ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju na kraju zakonodavnog razdoblja u kojem se EU nalazi prije redovnih izbora za Europski parlament u svibnju sljedeće godine. 
 
Među prisutnima bili su potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec, predstavnici radnih tijela Hrvatskoga sabora, predsjednici klubova zastupnika, savjetnica Predsjednika Republike za europske poslove Mirjana Mladineo, predstavnici Vlade, Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, te Andrej Plenković, jedan od 12 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.
 
Raspravi je nazočio i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko koji je u svojoj uvodnoj riječi pozdravio mjere Europske komisije koje polako daju rezultate te izrazio nadu da će se učinci istih uskoro osjetiti i u našoj zemlji. Prisutnima je zaželio da rasprave budu što sadržajnije, izrazivši uvjerenje kako će usvojeni dokumenti doprinijeti jačanju cjelokupnog našeg društva. 
 
Mondekar je pohvalio politički dijalog između Sabora i EK, naglasivši kako Odbor za europske poslove promiče institut političkog dijaloga i kroz podršku radnim tijelima pri razmatranju pojedinih dokumenata  EU-a, a nada se da će ovaj oblik izravnog komuniciranja s povjerenicima EK pridonijeti učinkovitosti Sabora u obavljanju europskih poslova. Stoga je rekao kako mu je osobita čast najaviti prvog povjerenika iz RH, Nevena Mimicu, povjerenika EK za zaštitu potrošača. 
 
Neven Mimica, predstavljajući Program rada EK za 2014. godinu, na samom je početku istaknuo kako je izrazito počašćen što je prvi put kao povjerenik EK u Hrvatskome saboru, spomenuvši kako je Program rada usvojen tek prije tri tjedna, pa je Hrvatski sabor prvi nacionalni parlament koji je na ovakav izravan način upoznat s istim. - Nakon pet godina svjetske financijske krize u EU počinju se nazirati znakovi gospodarskog oporavka koji su doduše krhki, ali navode na razvijanje dosadašnjeg napretka i ukazuju da treba nastaviti s procesom reforme u državama članicama pod najvećim pritiskom. Ipak, zahvaljujući dubinskoj gospodarskoj, financijskoj i fiskalnoj reformi te ciljanim mjerama za povećanje rasta i stvaranje radnih mjesta na europskoj i nacionalnoj razini, postoje jasne naznake da se Europa postepeno iz krize uzdiže jača i spremnija. Međutim, nema mjesta pretjeranom zadovoljstvu. 2014. mora biti godina rezultata i provedbe. To je godina za dovršenje rada na mnogim prijedlozima u zakonodavnom postupku za povećanje rasta i ubrzanje provedbe na licu mjesta. Vrlo snažna usredotočenost na rezultate u nadolazećim mjesecima pokazat će građanima i tvrtkama Europe da mogu s povjerenjem gledati budućnost. Naglasak je stavljen na ostvarivanje opipljivih rezultata, onih koji se mogu donijeti u Europskom parlamentu tijekom mandata Barrosove Komisije, rekao je Mimica. Program rada kraći je i sažetiji dokument od svih dosadašnjih, međutim to nije zatvoreni dokument jer on podrazumijeva blisku suradnju s EP-om i širi, izravni dijalog nacionalnih parlamenata i Europske komisije, rekao je Mimica.
 
Europska komisija kao glavne prioritete identificirala je rast i zapošljavanje, osobito borbu protiv nezaposlenosti mladih. Naglasak će biti na ubrzanju donošenja zakonodavnih prijedloga ključnih za dovršetak bankarske unije, jedinstvenog tržišta i tržišta telekomunikacija, što učinkovitijem korištenju nove generacije programa ulaganja koji se podupiru Višegodišnjim financijskim okvirom (VFO) 2014.-2020., a u cilju promicanja rasta i otvaranja novih radnih mjesta, jačanju gospodarskog upravljanja i boljoj koordinaciji gospodarskih politika te na akcijama koje izravno utječu na dobrobit europskih građana. Na vanjskopolitičkom planu naglasak je stavljen na pregovore između EU-a i SAD-a o trgovinskom i investicijskom sporazumu te na međunarodne pregovore o klimatskim promjenama i razvoju, rekao je Mimica.
 
Kao povjerenik EK za zaštitu potrošača, Mimica se osvrnuo i na tu temu, rekavši kako upravu politiku zaštite potrošača vidi kao politiku oporavka zemlje u cjelini jer ranjivim skupinama može pomoći u prevladavanju gospodarske krize. Tek kad se potrošačima vrati povjerenje i kupovna moć, ostvarit će se gospodarski rast, rekao je Mimica. 
 
Kao osvrt na izlaganje Nevena Mimice, Mondekar je rekao kako posebno pozdravlja informaciju da je Europska komisija pri izradi Programa rada za 2014. uzela u obzir mišljenja nacionalnih parlamenata država članica, čime je dodatno ojačana njihova uloga u procesu donošenja odluka već u najranijim fazama. Izrazio je uvjerenje kako će ovako sastavljen Radni program doprinijeti ispunjavanju prioritetnih reformi i zadanih ciljeva do kraja tekućeg zakonodavnog razdoblja, kao i uspješnoj provedbi već donesenih akata.

Author: Služba za medije