Ured pravobraniteljice za djecu proslavio 10. godišnjicu rada u Hrvatskome saboru

Zagreb – Obilježavajući 19. studenoga – Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece i uoči 20. studenoga – Međunarodnog dana prava djeteta, Ured pravobraniteljice za djecu u Republici Hrvatskoj proslavio je svoj deseti rođendan u Hrvatskome saboru.

-Rođendani se slave s dragim ljudima, rekla je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, pa su tako među uzvanicima ovog rođendanskog skupa, osim brojne djece i mladih, bili i predstavnici svih institucija s kojima Ured tijesno surađuje. Jelavić je, otvarajući raspravu na temu "Dječja prava u Hrvatskoj danas", naglasila kako je ova središnja aktivnost obilježavanja deset godina rada prigoda da djeca progovore o tome kako je danas biti dijete u Hrvatskoj, da kažu svoje mišljenje o stanju dječjih prava, izraze svoja stajališta i procjene o problemima, te da svoja rješenja i preporuke upute tijelima vlasti, stručnjacima i javnosti. Tako će se čuti njihov glas u društvu.

Uime predsjednika Hrvatskoga sabora potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec pozdravila je "male prijatelje" i naglasila kako je hrvatski parlament i njihov dom jer predstavlja sve građane Republike Hrvatske. Rekla je kako je iznimno važno poslušati glas djece jer oni vrlo često imaju više hrabrosti u iznošenju svoga stava od odraslih. Istaknula je kako su država i društvo dužni aktivno se uključiti u rješavanje problema mladih jer se u tome ogleda njihov odnos prema budućnosti ove zemlje. 

Marina Ajduković, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu, predstavila je nezavisnu evaluaciju rada Ureda pravobraniteljice za djecu. 
-Ovo je prigoda da se osvrnemo, ali i pogledamo kamo idemo, s koliko uspješnosti ostvarujemo rezultate, radimo li prave stvari na pravi način, rekla je Ajduković. Naglasila je važnost neovisne izrade evaluacije koja se temeljila na statističkim podacima Ureda, suradnji s 25 mladih iz Mreže mladih savjetnika i sa stručnjacima koji sudjeluju u radu Ureda. Iznijela je žalostan podatak da broj povreda prava djece u Hrvatskoj raste, a pohvalila uspostavu Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS), stalno savjetodavno i suradničko tijelo koje okuplja djecu i mlade iz cijele Hrvatske. Sastoji se od 25 članova, djece i mladih u dobi od 12 do 18 godina. Istraživanje je pokazalo kako Ured ima značajnu ulogu u društvu, kompetentno obavlja posao, međutim potrebno je preciznije zakonsko reguliranje ovog područja, a isto tako bi trebalo pronaći komunikacijske kanale primjerenije djeci, rekla je Ajduković. 

Moderatorica skupa Mila Jelavić pozvala je potom članove MMS-a da otvore raspravu. Prva je govorila Martina Tutić iz Tenje osvrnuvši se na zastarjele metode rada u sustavu odgoja i obrazovanja. Arijana Kalember iz Velikih Zdenaca ukazala je na brojna kršenja prava djece u sustavu obrazovanja te predložila uvođenje telefona "Hrabri učenik". Tea Bralić iz Zagreba govorila je o izrazito učestalom i rijetko prepoznatom vršnjačkom nasilju nad djecom. Ina Delić iz Osijeka ukazala je na nedovoljan broj logopeda i ortodonta u njenom kraju. Mihael Bujan iz Čakovca prozvao je medije i internet zbog nerealne slike društva koja ostavlja negativan utjecaj na djecu. Pavle Slaviček iz Makarske objasnio je kako mladi nedovoljno sudjeluju u društvenom životu zbog straha da njihovo mišljenje neće biti prihvaćeno. Posljednja je govorila Marija Šikić iz Korenice upozorivši kako u nekim sredinama nema dovoljno sadržaja kojima bi se djeca mogla posvetiti u slobodno vrijeme.

Zastupnik u Hrvatskome saboru Igor Kolman obratio se članovima Mreže mladih savjetnika riječima "osim što ste sudjelovali, vi ste i pobijedili" te je pohvalio njihov stav i jasnoću predloženih rješenja. Uredu pravobraniteljice obljetnicu je čestitala i Ivanka Roksandić, također saborska zastupnica. Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, pohvalio je razinu tolerancije i uvažavanja mišljenja rekavši mladima: "Vi ste bolji dio hrvatskog društva". Na odličnoj suradnji zahvalile su i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Naglasile su kako je Ured pravobraniteljice za djecu svijetli primjer kako treba izgledati ured pravobranitelja. U raspravu i pohvale uključili su se i brojni članovi Mreže mladih savjetnika.

Kako i priliči pravoj rođendanskoj zabavi, pravobraniteljica Jelavić sve je prisutne na kraju iznenadila rođendanskom tortom.
 

Author: Služba za medije