Petar Selem primio Izaslanstvo Odbora za gospodarska pitanja francuskog Senata

Zagreb - Predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i voditelj Međuparlamentarne hrvatsko-francuske skupine prijateljstva u Hrvatskome saboru, prof. dr. sc. Petar Selem primio je u radni posjet Izaslanstvo Odbora za gospodarska pitanja Senata Republike Francuske. 

Petar Selem naglasio je važnost intenzivnih veza koje već postoje između Hrvatske i Francuske, a osobito je izrazio zadovoljstvo aktualnim predsjedanjem Francuske Europskom unijom. Istaknuo je da je Hrvatska oduvijek bila dio Europe te da nam predstoji još formalno pristupanje Europskoj uniji. Francuska kultura je u velikoj mjeri utjecala na hrvatsku kulturu, od repertoara hrvatskih kazališta do modernog slikarstva. U uzajamnosti prožimanja kultura istaknuti su hrvatski umjetnici, poput Ive Maleca, profesora na Glazbenom konzervatoriju u Parizu te slikari Leo Junek i Slavko Kopač koji su ostavili izrazit trag u francuskoj umjetnosti.

Voditelj francuskog izaslanstva senator Bruno Sido potvrdio je spremnost Francuske u pružanju pomoći tijekom procesa pristupnih pregovora s naglaskom na pravosuđe i opća pravna pitanja pristupanja. Petar Selem je rekao kako Hrvatsku očekuje reforma administracije koja treba postati djelotvornija i pouzdanija. Veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj predstavio je Petra Selema kao prijatelja Francuske i čovjeka koji tijekom svoje plodne umjetničke i političke karijere svojim djelovanjem uspješno povezuje dvije kulture.

Author: Služba za odnose s javnošću