Saborsko izaslanstvo sudjeluje na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Mediterana

Porto - Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Dragica Roščić i članica Izaslanstva Grozdana Perić sudjeluju na 11. plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM) koja se održava 23. i 24. veljače u Parlamentu Portugalske Republike.

Tijekom zasjedanja parlamentarni zastupnici sudjelovat će u radu tri stalna odbora PAM-a te usvojiti izvješća i rezolucije o prioritetnim pitanjima mediteranske regije među kojima su sigurnosni izazovi vezani uz migracije i terorizam, gospodarska suradnja na Mediteranu, utjecaj klimatskih promjena, zaštita kulturne baštine u ratnim sukobima te pitanja ljudskih prava i vjerskog pluralizma mediteranske regije. Skupština će izabrati novoga predsjednika i Upravljački odbor PAM-a za razdoblje 2017.-2019. godine.

Parlamentarna skupština Mediterana, koja trenutačno okuplja 27 država članica, potiče politički dijalog i razumijevanje između država članica i njihovih građana s ciljem izgradnje i jačanja povjerenja između mediteranskih država, osiguranja regionalne stabilnosti, sigurnosti i promoviranja mira, usuglašavanja djelovanja mediteranskih država uz predstavljanje mišljenja, preporuka i ostalih savjetodavnih instrumenata nacionalnim parlamentima i vladama, regionalnim organizacijama i međunarodnim forumima. Temeljna misija PAM-a je jačanje političke, gospodarske, društvene i kulturne suradnje između država članica s ciljem nalaženja zajedničkih rješenja za izazove s kojima se suočava mediteranska regija.

Author: Ured za međunarodne i europske poslove