Dragan Kovačević primio Izaslanstvo Odbora za gospodarska pitanja francuskog Senata

Zagreb - Predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Dragan Kovačević primio je u radni posjet Izaslanstvo Odbora za gospodarska pitanja Senata Republike Francuske. 

Zahvalivši gostima na potpori koju je Francuska iskazala Hrvatskoj u pregovorima za pristupanje EU, Dragan Kovačević naglasio je kako je osim zakonodavstva izrazito važno i institucionalno usklađivanje Hrvatske s Europskom unijom. Upoznavši nazočne s djelokrugom i načinom rada saborskog Odbora za gospodarstvo, rekao je kako osim zastupnika u radu Odbora sudjeluju i istaknuti gospodarstvenici i predstavnici akademske zajednice kao vanjski članovi, a sve odluke vezane za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji najčešće se donose konsenzusom.

Na sastanku se razgovaralo i o reformama hrvatskog gospodarstva, posebno poljoprivrede, kako bi se Hrvatska što kvalitetnije pripremila za zahtjevno europsko tržište i zajedničku politiku kojom Europska unija prati poljoprivredu svojih članica.

Veleposlanik Republike Francuske u Republici Hrvatskoj Francois Saint-Paul sugerirao je intenzivnije privlačenje stranih investitora u ovaj sektor u Hrvatskoj. Sugovornici su se u razgovoru osvrnuli na svjetsku ekonomsku i energetsku krizu koju osjećaju i Francuska i Hrvatska. Dragan Kovačević rekao je kako Vlada RH ciljanim mjerama pokušava ublažiti njezine efekte na socijalno najugroženije skupine. U tom kontekstu izdvojio je nedavno usvojeni Zakon o minimalnoj plaći i izmjenu Zakona o porezu na dohodak kojim se povećao iznos osnovnog osobnog odbitka. Razgovor je zaključen dogovorom o daljnjoj suradnji.

Author: Služba za odnose s javnošću