HSS-ov okrugli stol u Saboru: bez zdravih obiteljskih temelja nema ni zdravog društva

Zagreb - Bez zdravih bračnih i obiteljskih temelja neće biti ni zdravog društva, poruka je s današnjeg okruglog stola na temu predstojećeg referenduma o ustavnoj definiciji braka koju je u Saboru organizirao zastupnik i predsjednik HSS-a Branko Hrg, a kojem su se odazvali predstavnici HDZ-a i HSP AS te Hrasta, Grozda, građanske inicijative "U ime obitelji", vjerskih zajednica, te pravni i ustavni stručnjaci i gosti iz inozemstva.
 
-Imam dojam da se vlast iznenadila ovom građanskom inicijativom i da se političari boje volje naroda, rekao je Ladislav Ilčić iz Grozda, koji je moderirao skup.

Svi nazočni založili su se za održavanje referenduma, a iz HDZ-a, HSS-a i HSP AS pozvali su građane da se izjasne "za" na referendumsko pitanje.

-Institucija obitelji ostala je jedina zdrava u društvu i zato je moramo očuvati, rekao je zastupnik HDZ-a Ante Babić i izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, količine mržnje i netolerancije vladajućih zbog referenduma.

-Za nas je obitelj svetinja, naveo je zastupnik HSP AS Ivan Šimunović, a sličnog su mišljenja i HSS-ovci Branko Hrg i Marina Kolaković koji ističu kako je hrvatska kršćanska tradicija način života na koji oni žive. -Brak i obitelj temelj su svakog društva i uvijek su ga zasnivali muškarac i žena sa željom da im Bog podari djecu, rekla je Kolaković. Navela je kako nikome ne žele odricati prava, ali i naglasila da nije dobro izjednačavati različite životne zajednice. 
-Definicija braka kao zajednica muškarca i žene treba biti u Ustavu. Jadna je vlast koja se boji neposrednog izražavanja građana, rekla je Kolaković. 

Krešimir Miletić iz Hrasta smatra da se, osim dorade Ustavnog zakona, treba pokrenuti i promjena izbornog zakona jer je to, po njegovu mišljenju, ključni faktor zbog čega ljudi ne izlaze na izbore u većem postotku pa se u Şaboru donose odluke protivno mišljenju većine. -Ne možete hrvatskom narodu zabranjivati da odlučuje o bilo kojoj temi... vrijeđati, isključivati i slati poruke građanima da nemaju što govoriti, poručio je političarima i medijima koji, kako tvrdi, biračima žele oduzeti pravo na referendum.

-Uspoređuju nas s nacistima što je neprimjereno niti doprinosi demokraciji, rekao je Lino Zonjić iz inicijative "U ime obitelji". Napomenuo je da je inicijativa za referendum odgovor na nametanje ideoloških pitanja, jer se pokazalo da je i u Francuskoj, nakon odluke - Brak za sve - vlast neprimjereno reagirala na izraz nezadovoljstva građana koji su izašli na ulice.
Ako je 750.000 građana u Hrvatskoj odlučilo da referendumsko pitanje jest važno, onda jest, bez obzira tko je za, a tko protiv, rekao je Krešimir Planinić iz inicijative. Na primjedbe da je zakonska regulativa manjkava upitao je zašto, kao takva, ne bi mogla vrijediti za predstojeći referendum, kad je vrijedila za ulazak u EU.
 
Švicarac Heiner Studer iz Europske kršćanske političke fondacije (ECPF) pozdravio je referendum u Hrvatskoj i pozvao građane da izađu i kažu svoje mišljenje. -Budite sretni što možete organizirati referendum, iskoristite ga, rekao je Studer, ocijenivši da će referendum pomoći i političarima da više slušaju narod.
Iz te su udruge impresionirani mogućnošću hrvatskih građana da odluče o tom pitanju jer je "brak institut koji štiti interes djece, ali i oca i majke te društva u cjelini". Iznijeli su i podatke iz istraživanja u kojem se pokazalo da mladi najviše cijene roditelje koji su uspjeli održati obitelj na okupu. "Stabilna obitelj rezultat je stabilnog braka", poručili su.

-Moje je mišljenje da je referendum uspio već sada jer je u ljudima pobudio zanimanje, rekao je krčki biskup Valter Župan i istaknuo važnost referenduma za očuvanje vrijednosti koje su uvijek bile u temelju društva. Spomenuo je i ruskog predsjednika Vladimira Putina, kojemu se, kaže, ne može spočitnuti vjerska zatucanost, a svejedno se založio za brak i obitelj jer smatra da se Zapad opredijelio za srozavanje vrednota.
 
Dopredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić rekao je da će izaći na na referendum i glasovati "za" što je, kaže, i stajalište Matice te se pobojao hoće li hrvatski narod klonuti u malodušje i prijeti li mu masovno iseljavanje.
 
Stručnjak za ustavno pravo Robert Podolnjak navodi da je predstojeći referendum omogućio ustavnu raspravu i ustvrdio kako je javna rasprava za ustavne promjene prekratka te se založio da bude mjesec dana kao u Sloveniji. Napomenuo je da je odredba o izlaznosti od 40 posto loša i apelirao na zastupnike da je ne prihvate jer bi referendum postao beskoristan.
 

Author: Hina