Milorad Pupovac i Daniel Mondekar primili predsjednicu austrijskog parlamenta Barbaru Prammer

Zagreb – U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj predsjednica Nacionalnog vijeća, donjeg doma austrijskog parlamenta, Barbara Prammer sastala se s predsjednikom saborskoga Odbora za vanjsku politiku Miloradom Pupovcem i predsjednikom Odbora za europske poslove Danielom Mondekarom. Sastanku su prisustvovali i članovi tih saborskih odbora Peđa Grbin, Igor Kolman i Melita Mulić.

Milorad Pupovac uvodno je istaknuo kako je ovo izvrsna prigoda za razmjenu mišljenja o stanju u Europskoj uniji, našim regijama Srednje i Jugoistočne Europe, ali i o našim bilateralnim odnosima koji su partnerski i prijateljski.

Barbara Prammer izvijestila je hrvatske kolege kako se do Božića očekuje konačno konstituiranje austrijskog parlamenta, nakon nedavno održanih izbora, naglasivši kako novi saziv austrijskog parlamenta, zajedno s novom članicom EU-a, predstavlja odličan temelj naše nove suradnje. Riječ je potom dala austrijskim zastupnicima koji su svi redom istaknuli svoje osobne veze s Hrvatskom i Hrvatima, a među gostima bio je i Elmar Mayer, član austrijsko-hrvatske skupine prijateljstva koji je, prisjetivši se naše zajedničke povijesti i slične budućnosti u EU, naglasio važnost intenziviranja suradnje i razmjene mišljenja kako bi Hrvatska izbjegla početničke greške koje je počinila Austrija pri ulasku u EU. Posebno je istaknuo važnost suradnje kroz Podunavsku strategiju i područje Alpe-Jadran jer ćemo, kako je rekao, „idemo li bok uz bok, lakše ostvariti zajedničke ciljeve“.

Anneliese Kitzmüller postavila je pitanje povratka imovine kao vrlo važno za daljnji suživot u Europi. Pupovac joj je odgovorio kako nam je žao što se to pitanje otegnulo, naglasivši kako se sada stječu uvjeti realizacije. Gabriela Moser predložila je suradnju na polju obnovljivih izvora energije kao što je solarna i energija vjetra, smatrajući da Hrvatska te izvore ne koristi dovoljno, a upravo to bi moglo biti pozitivno rješenje hrvatskog energetskog sustava. Christoph Vavrik, predstavnik liberalne stranke Nove Austrije (NEOS), koja je nakon samo godinu dana od stvaranja ušla u parlament, naglasio je važnost jačanja elemenata vezanih za neposrednu demokraciju. Proglasivši se vrlo proeuropskom strankom, izrazio je bojazan postojanja brojnih populističkih kretanja u EU koja koče napredak, istaknuvši ulogu Hrvatske, nove članice koja prostor Europe može ispuniti novim životom. Njegov kolega Werner Amon, ne niječući važnost Europske unije, ističe neophodnost uspostave ravnoteže unutar iste kroz regionalnu suradnju.

Daniel Mondekar založio se za ideju suradnje na razini odbora, najavio zajedničku sjednicu odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora i slovenskog parlamenta na temu predstojećih izbora za Europski parlament jer će upravo ti izbori i sudjelovanje građana pokazati kredibilitet Europske unije. Smatrajući Podunavsku strategiju važnim poljem suradnje, rekao je kako se na tom polju puno bolje snašao gospodarski sektor od politike koja još uvijek kaska na tom području. Milorad Pupovac rekao je da Europa treba biti zajednica ravnopravnih naroda jer je to jedini način da se ona poveže sa svojim građanima. Upozorio je, također, da populistički i nacionalistički pokreti mogu biti opasni za demokraciju i njeno funkcioniranje.
 

Author: Služba za medije