Milorad Pupovac sastao se s dužnosnicom u Bundestagu Angelicom Schwall-Düren

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac sastao se sa zamjenicom predsjednika Kluba zastupnika SPD-a u Njemačkom Bundestagu Angelicom Schwall-Düren. 

Na sastanku se razgovaralo o manjinskim pitanjima i povratku izbjeglica u svijetlu procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Milorad Pupovac istaknuo je kako postoji zajednički interes za što skorijim zatvaranjem pregovaračkih poglavlja, no do tog trenutka potrebno je ispuniti niz zadanih mjerila i dovršiti započete reforme. U okviru razgovora o povratku izbjeglica, zastupnik Pupovac rekao je kako se taj proces odvija, ali je još uvijek opterećen nekim poteškoćama. Kao najveće prepreke izdvojio je osjećaj nesigurnosti zbog sporog procesuiranja ratnih zločina, problemi s pravnim statusom nositelja stanarskog prava te velikom stopom nezaposlenosti u područjima od posebne državne skrbi. Iako je zakonodavni okvir zadovoljavajući, potrebno je uložiti više napora na njihovoj implementaciji posebno na lokalnoj razini. Također, rekao je, potrebni su veći napori svih segmenata društva kako bi se u Hrvatskoj stvorilo istinski tolerantno okruženje za sve državljane RH. No, otvorenost Hrvatske prema preostalim problemima, zaključio je, dobar je signal za budućnost. 

Angelica Schwall-Düren rekla je kako Njemačka podupire ulazak Hrvatske u Europsku uniju te joj je i dalje spremna pružati pomoć na tom putu.

Author: Služba za odnose s javnošću