Gordana Sobol primila drugog tajnika – zamjenika šefa Misije Češke Republike u RH Štěpáneka

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol primila je u posjet drugog tajnika – zamjenika šefa Misije Češke Republike u RH Petra Štěpáneka.

Tema sastanka bio je posjet Povjerenstva za jednake mogućnosti Donjeg doma češkog parlamenta Odboru za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora koji je dogovoren za početak ožujka. Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol pozdravila je ovu inicijativu rekavši kako je to dobra prilika za razmjenu iskustava. 

Sugovornici su razmijenili i dosadašnja iskustva dviju država na području ravnopravnosti spolova. Gordana Sobol osvrnula se na pozitivne učinke Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o suzbijanju diskriminacije. Rekla je da je možda najvidljiviji efekt zabilježen na proteklim lokanim izborima kada je znatno povećan postotak participacije žena u općinskim i gradskim vijećima.

Petar Štěpánek upoznao je zastupnicu s izazovima s kojima se Češka susreće u borbi protiv diskriminacije pri zapošljavanju. Gordana Sobol rekla je da i u Hrvatskoj još uvijek postoje poteškoće u tom segmentu, no da je osim zakonskog okvira i javnost prepoznala taj problem. Sugovornici su razmijenili i iskustava u borbi protiv nasilja nad ženama. Osim dobrih zakonskih rješenja, učinkovite policije i pravosuđa Gordana Sobol izdvojila je edukaciju kao važan segment u smanjivanju i prevenciji nasilničkog ponašanja. 

Author: Služba za odnose s javnošću