Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks primio veleposlanika Republike Mađarske Pétera Györkösa

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks primio je veleposlanika Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Pétera Györkösa.

Mađarski veleposlanik zanimao se za unutarnje političke procese u Hrvatskoj, vezano uz skoro pristupanje Hrvatske u članstvo EU, dogovore oko promjena Ustava Republike Hrvatske, radnje vezane uz planiranje referenduma građana kao i uređenje budućih odnosa hrvatske Vlade i Hrvatskoga sabora u uvjetima članstva Hrvatske u EU po pitanju europskih poslova, što je također predmet ustavnih promjena. Podsjetio je da Mađarska od 1. siječnja 2011. godine preuzima rotirajuće šestomjesečno predsjedavanje EU-om od Belgije te je iznio aktivnosti koje Mađarska planira za vrijeme svog predsjedanja, vezano uz pristupanje Hrvatske Uniji. Mađarska očekuje da će u vrijeme njezinog predsjedanja Unijom Hrvatska potpisati Pristupni ugovor i da će tijekom mađarskog predsjedanja Hrvatska već imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu u svojstvu aktivnih promatrača.   

Potpredsjednik Šeks istaknuo je da je politička situacija u Hrvatskoj stabilna, Vlada dobiva sve veću potporu i stvaraju se pretpostavke za izlaz iz gospodarske krize i oporavak. Smatra da će se ti pozitivni trendovi oporavka gospodarstva uskoro početi osjećati. Istaknuo je da je predmet ustavnih promjena i reguliranje budućeg odnosa Parlamenta i Vlade kad su u pitanju europski poslovi. Što se tiče najzahtjevnijeg pregovaračkog poglavlja, Pravosuđa i temeljnih prava, očekuje skori pozitivan rasplet. Smatra da Hrvatska ima realne šanse da sredinom 2010. godine tehnički završi čitav pregovarački posao. Izvijestio je mađarskog veleposlanika da u saborsku proceduru još treba doći 12 tzv. europskih prijedloga zakona koji se usvajaju hitnim postupkom, a od kojih su tri vezana uz promjene Ustava. Što se tiče promjena Ustava, „praktično se postigla suglasnost u najvećem broju pitanja pa bi promjene Ustava mogle biti donijete u drugoj polovici ožujka“, rekao je potpredsjednik Šeks. Što se pak referenduma tiče, postignut je dogovor da se ide na jednostavnije i blaže rješenje po kojem bi se odluka donosila većinom glasova onih koji su pristupili referendumu, rekao je. Vlada priprema i prijedlog zakona o izborima za Europski parlament, koji se tiče izbora hrvatskih zastupnika u Europski parlament, za čije je donošenje u Hrvatskom saboru potrebno prethodno donijeti promjene Ustava, rekao je.

Potpredsjednik Šeks iznio je slijed glavnih proceduralnih radnji na putu Hrvatske do stupanja u punopravno članstvo EU. Nakon što Hrvatska potpiše Pristupni ugovor, slijedi proces ratifikacije u svim zemljama članicama EU, potom Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom donosi odluku o pristupanju Hrvatske EU i tada ta odluka ide na referendum, odnosno o njoj se građani izjašnjavanju.

Author: Služba za odnose s javnošću