Boris Šprem i članovi Odbora primili državnog tajnika Ministarstva obrane Republike Srbije Dušana Spasojevića

Zagreb - Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Boris Šprem i članovi Odbora primili su u službeni posjet državnog tajnika Ministarstva obrane Republike Srbije Dušana Spasojevića.

Boris Šprem upoznao je goste s djelokrugom i načinom rada Odbora za obranu koji je osnovan prije dvije godine kao samostalno radno tijelo Sabora. U postupku donošenja zakona i drugih propisa Odbor ima prava i dužnosti matičnog radnog tijela u područjima koja se odnose na pitanja obrane i zaštite, ustrojstva i djelokruga tijela državne uprave u području obrane, a u nadležnosti Odbora su poslovi utvrđivanja i praćenja provođenja politike. Šprem je naveo samo neka od važnih izvješća koja dolaze pred Odbor, poput izvješća o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnim misijama, godišnjih izvješća o ukupnoj spremnosti obrambenog sustava i dr. Istaknuo je da je suradnja Hrvatske i Srbije na području vojno-obrambenog sustava važna, ponajprije sa stajališta dugoročne stabilnosti i sigurnosti čitave regije. Takva suradnja nastavak je već započete suradnje na planu regionalnih inicijativa te posebice eurointegracija, zajednički je ocijenjeno.

Dušan Spasojević ukratko je predstavio dosad učinjene reforme u području obrambenog sustava u Republici Srbiji, rekavši da su posljednjih nekoliko godina provedene one najvažnije, na planu opremanja, standardizacije i profesionalizacije vojske. Istaknuo je da je uspostavljena suradnja između obrambenih sustava Hrvatske i Srbije, iznijevši svoj stav kako u miru vojske puno bolje surađuju nego politike, te kako se u vojnom sustavu utjecaj dnevnopolitičkih previranja i tenzija osjeća najmanje.

Jedna od tema razgovora bio je Nacrt Sporazuma o vojnoj suradnji između Ministarstava obrane Hrvatske i Srbije, a obostrano je iskazana želja da se suradnja između izvršnih vlasti prenese i na parlamentarnu razinu. Spasojević je izložio reforme u obrambenom sustavu koje je Srbija napravila posljednjih godina, istaknuvši da je priključenje Srbije Partnerstvu za mir važno za proces europskih integracija koji je jedan od glavnih prioriteta vanjske politike Republike Srbije. Izložio je pokazatelje podrške javnosti u Srbiji spram ulaska zemlje u NATO i to kako se ona kretala posljednjih deset godina. Tako je podrška građana 2001. iznosila visokih 70 posto, da bi 2007. pala na 46 posto, a u ovom trenutku samo 20 posto građana daje potporu za ulazak Srbije u NATO. Srbija je još daleko od članstva, ali u okviru Partnerstva za mir svakako želi ostvariti što dublju suradnju, pa je i vojna prilagodba već izvršena u dobrom dijelu, rekao je Spasojević.

Author: Služba za odnose s javnošću