Josip Friščić primio Odbor za financije, proračun i valutu Narodnog parlamenta Republike Slovačke

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić primio je u posjet Odbor za financije, proračun i valutu Narodnog parlamenta Republike Slovačke. Sastanku je nazočio i veleposlanik Slovačke Republike u RH Roman Supek.

Predsjednik Odbora za financije, proračun i valutu Narodnog parlamenta Republike Slovačke Jozef Burian izvijestio je potpredsjednika Josipa Friščića o nizu sastanaka održanih u okviru službenog boravka u Republici Hrvatskoj. Središnje teme razgovora bile su mjere za oporavak gospodarstva u obje države. Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Friščić rekao je da je Hrvatska prvenstveno usmjerena na oživljavanje gospodarskih aktivnosti, podizanje konkurentnosti te zadržavanje socijalne sigurnosti za korisnike proračuna.

Predsjednik Odbora za financije, proračun i valutu Jozef Burian upoznao je sugovornika s promjenama koje je Slovačka iskusila ulaskom u Europsku uniju i 2009. godine u eurozonu. Jedan od najznačajnijih pozitivnih efekata porast je povjerenja stranih investitora. Povećanje obujma investicija pratila je i strateška odluka Slovačke da se ulaganjem u razvoj i istraživanje povećaju komparativne prednosti slovačkog gospodarstva, dodao je Jozef Burian.

Sugovornici su razmijenili stajališta o bankarskim sustavima u dvije zemlje, a potpredsjednik Friščić posebno se osvrnuo i na pitanje brodogradnje, koja predstavlja veliki izazov za Hrvatsku u narednom razdoblju. Zaključeno je da bi ova godina mogla donijeti pozitivne pomake, no da je potrebno i dalje poticati ulaganja u gospodarstvo, posebno u proizvodnju.

Author: Služba za odnose s javnošću