Goran Marić primio zastupnika izraelskog parlamenta Knesseta Moshea Mutza Matalona

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun i voditelj Skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael Goran Marić i članovi Skupine održali su sastanak sa zastupnikom izraelskog parlamenta Knesseta i predsjednikom Skupine prijateljstva Izrael – Hrvatska Mosheom Mutzom Matalonom. Sastanku je nazočio i veleposlanik Države Izrael u RH Yosef Amrani. 

Goran Marić i Moshe Mutz Matalon izrazili su zadovoljstvo izvrsnim političkim i diplomatskim odnosima dviju zemalja. Skupine prijateljstva obaju parlamenata učvršćuju partnerski odnos Hrvatske i Izraela, složili su se sugovornici, no sada je potrebno intenzivirati suradnju na području gospodarstva. Članovi Skupine prijateljstva Hrvatska – Izrael Ingrid Antičević Marinović, Goran Heffer i Šimo Đurđević upoznali su gosta s razlozima priključenja ovoj Skupini prijateljstva izdvojivši dodirne točke dviju zemalja i izniman potencijal suradnje. 

Zbog svog iskustva u radu s veteranima, zastupnik Moshe Mutz Matalon, koji je i sam veteran, ponudio je pokretanje suradnje na području rehabilitacije veterana Domovinskog rata. Goran Marić otvorio je pitanje pokretanja suradnje na gospodarskom planu. Obostrano je zaključeno da je u narednom razdoblju potrebno potaknuti intenzivniju komunikaciju gospodarstvenika iz obaju država. Veleposlanik Države Izrael u RH Yosef Amrani izvijestio je prisutne o aktualnim projektima na tom području istaknuvši velik interes izraelskih investitora prvenstveno na području financijskih usluga i infrastrukture. 

Govoreći o suradnji na području turizma zaključeno je da je potrebno poboljšati prometne veze s posebnim naglaskom na izravne letove između dviju država. Na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti da Hrvatska preuzme dio iskustava iz područja poljoprivrede, prije svega o izraelskom sustavu navodnjavanja. 

U razgovoru su najavljeni daljnji susreti državnika na najvišim razinama, a predsjednik Skupine prijateljstva Izrael – Hrvatska Moshe Matalon iskoristio je ovu priliku i pozvao zastupnike Hrvatskoga sabora u još jedan posjet Izraelu.

Author: Služba za odnose s javnošću