U Saboru održana tematska sjednica o sigurnosti djece u digitalnom svijetu

Zagreb – U organizaciji Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku te na inicijativu i uz potporu Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, u Saboru je u srijedu održana tematska sjednica posvećena pitanju sigurnosti djece na Internetu. Ovom sjednicom, kojom se ujedno obilježio i Dan sigurnijeg Interneta, željelo se ukazati na sigurnosne probleme djece na Internetu te je upućen poziv na zajedničko djelovanje svih aktera u društvu u pronalasku novih i učinkovitih rješenja za zaštitu djece od štetnih sadržaja koji su im dostupni na Internetu kao i u podizanju svijesti javnosti o toj temi.

Predsjednica Odbora Ines Strenja-Linić kazala je kako je širenjem upotrebe Interneta, uz neosporne koristi i brži napredak u svim djelatnostima, došlo i do širenja novih oblika društveno neprihvatljivih ponašanja koji utječu na psihosocijalni razvoj djece i mladih jer su oni i najčešći korisnici moderne računalne tehnologije. Porast zlostavljanja djece, kao i razvoj novih oblika zlostavljanja, dodala je, u uskoj je vezi i s razvojem tehnoloških komunikacijskih dostignuća. Istaknula je aktivnosti Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji je od svojega osnivanja 2006. godine proveo mnoge projekte usmjerene na rad s mladima koji imaju problema s ponašanjem te na zaštitu djece od štetnih sadržaja na Internetu.

 – Centar svojim radom obuhvaća područje promicanja i zaštite prava i interesa djece i mladih, prevenciju svih oblika zlostavljanja djece i mladih te njihove sigurnosti na Internetu kao i prevenciju nestanka djece, kazao je direktor Centra Tomislav Ramljak. - Treba više raditi na edukaciji i prevenciji, stoga članovi Centra, stručnjaci s područja informatike, kriminalistike, računalne forenzike, prava, socijalne pedagogije i psihologije pomažu djeci i mladima, njihovim roditeljima i nastavnicima kako bi im ukazali na potencijalne opasnosti Interneta, pojasnio je Ramljak. Podsjetio je da je Centar punopravni član organizacije INHOP-a te kao takav priključen europskoj mreži Centara za sigurniji Internet  koji sufinancira Europska unija. U okviru projekta „Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place“ Centar je otvorio savjetodavnu liniju za pomoć (Helpline) te su održane brojne radionice za školske psihologe, djecu, roditelje i učitelje. Neformalne edukacije odvijaju se i putem programa „web detektiva“ gdje nakon poduke, djeca prijavljuju neprimjerene sadržaje na Internet stranicu Centra, kazao je Ramljak.

Važan korak u smjeru zaštite djece na Internetu je i potpisivanje Povelje o sigurnosti djece na Internetu koju su 6. veljače potpisali Centar za sigurniji Internet i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu s Vipnetom, Hrvatskim Telekomom, Tele2 i HAKOM-om koji su se obvezali da će uklanjati neprimjerene sadržaje. Sljedeći korak, rekao je Ramljak, bit će potpisivanje takve Povelje s pružateljima Internet usluga.

Predstavnici nadležnih ministarstava, sudstva i ureda pravobraniteljica predstavili su aktivnosti koje njihove institucije poduzimaju u ovom segmentu, bilo da se radi o poboljšanju zakonskoga okvira, sankcioniranju počinitelja, edukaciji ili novim načinima borbe protiv ugroza iz virtualnog prostora kroz unaprjeđivanje zaštitnih alata, istraživanja kriminala u virtualnom prostoru, njegovom brzom otkrivanju i procesuiranju. 
  
Osim opasnosti seksualnog iskorištavanja djece na Internetu, ukazano je i na problem vršnjačkoga nasilja putem elektroničkog nasilja (cyberbullynga), opasnih igara poput „Plavog kita“ - igre samoubojstva, korištenja mračne strane Interneta tzv. Darkneta, ali i na eskalaciju govora mržnje kojega koriste odrasli u virtualnom svijetu, a djeca ga oponašaju.

S obzirom da se već djeca predškolske dobi služe on-line tehnologijama i mobilnim uređajima, upozoreno je kako je važno da ona od prvog susreta s Internetom dobivaju i informacije o potencijalnim opasnostima u digitalnom svijetu. Sudionici sjednice složni su da u taj proces moraju biti uključeni roditelji koje treba dobro educirati i dati im potrebne informacije kako bi mogli pomoći djeci da se bolje snađu u on-line okruženju. 
 
Zaključeno je da se samo sinergijom svih aktera u društvu i odgovarajućom zakonskom regulativom može unaprijediti i implementirati korištenje boljeg i sigurnijeg Interneta u hrvatskom društvu.

Na tematskoj sjednici su osim članova Odbora sudjelovali i predstavnici Ministarstva pravosuđa, unutarnjih poslova, znanosti i obrazovanja, pravobraniteljica za djecu, sutkinje za djecu i mladež, predstavnik ureda UNICEF-a u Hrvatskoj te predstavnice udruge  za zaštitu i podršku žrtvama pedofila „Lavice“.

Author: Služba za medije