Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević primio zastupnika u Europskom parlamentu Markusa Ferbera

Zagreb -  Predsjednik saborskoga Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević sastao se u petak s Markusom Ferberom, zastupnikom u Europskom parlamentu i potpredsjednikom Zaklade Hanns Seidel.

Milošević je uvodno govorio o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji u kontekstu gospodarskog oporavka te je rekao kako su mnoge kompanije nakon ulaska u EU zabilježile rast. Istaknuo je kako članstvo u Uniji podržava većina političkih opcija u Hrvatskoj, napominjući kako još uvijek postoji prostora za dovršenje nekih reformi koje smo pokrenuli u fazi pregovora o članstvu. – Još je dosta zadaća koje su pred nama, posebno kad govorimo o gospodarskim i socijalnim reformama, rekao je Milošević. Govorio je također i o spremnosti Hrvatske da do kraja godine završi sve radnje vezane uz ulazak u Schengenski prostor.

Na sastanku se razgovaralo i o potrebi boljeg komuniciranja europskih tema na nacionalnoj razini s obzirom na to da one sad predstavljaju unutarnju, a ne više vanjsku politiku. – Dobro što donosi EU mora se jasno prenijeti građanima, naglasio je Milošević. Govoreći o korištenju sredstava iz fondova EU-a sugovornici su se složili kako bi se određene regije Europske unije trebale bolje pripremiti za korištenje sredstva iz Kohezijskog fonda te da nije problem u davanju novca kad se vide jasni rezultati. U tom kontekstu Ferber je rekao kako je jedino Irska dobro iskoristila sredstva iz Kohezijskog fonda.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o nizu ostalih tema: gospodarskoj situaciji u Europi, zapošljavanju, perspektivi članstva u EU država jugoistoka Europe, eurozoni, Schengenu, obrambenoj i sigurnosnoj politici EU-a, proračunu Unije i potrebnim reformama. Zaključili su kako se jedinstvo Europske unije mora bazirati na ujednačavanju standarda svih država članica.

Author: Služba za medije