Mario Zubović sastao se s kanadskim državnim tajnikom Kenneyem

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Mario Zubović primio je u radni posjet državnog tajnika Kanade Jasona Kenneya.

Obostrano je istaknuto da odnosi dviju zemalja postaju sve razvijeniji i bolji, a najsnažnija poveznica svakako je brojna hrvatska zajednica koja živi u Kanadi; čak 250 tisuća kanadskih građana porijeklom su Hrvati. 

Mario Zubović predstavio je Hrvatski sabor i iznio glavne prioritete hrvatske vanjske politike, a to su pristupanje euroatlantskim integracijama, EU i NATO savezu. Zahvalio je na kanadskoj potpori članstvu Hrvatske u NATO-u, te zatražio potporu za što skoriju ratifikaciju protokola o pristupanju RH NATO-u. Osvrnuo se na vizni režim Kanade, istaknuvši pozitivnim nedavno ukidanje dodatnog viznog obrasca za hrvatske državljane, točnije upitnika o vojnoj službi koji je opterećivao odnose dviju zemalja. Naglasio je da Hrvatska želi da Kanada omogući ukidanje viznog režima uopće za ulazak hrvatskih građana u Kanadu. Jedna od tema razgovora bila je i zajednička suradnja dviju država u Misiji u Afganistanu, te buduća strateška suradnja na području obrane kada Hrvatska postane članica NATO-a.
     
Jason Kenney obećao je brzu ratifikaciju protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u, te je naglasio važnost suradnje hrvatskih i kanadskih vojnih snaga u Afganistanu. Smatra da dvije države trebaju poticati svaki oblik međusobne suradnje, posebice kulturnih veza i kontakata, pri čemu će hrvatska zajednica u Kanadi imati presudnu ulogu. Također, treba poticati snaženje gospodarskih odnosa, investicija i robne razmjene koja je još uvijek skromna s obzirom na potencijale. Kenney se zanimao i za stanje u regiji jugoistočne Europe i odnose Hrvatske sa svojim susjedima. Mario Zubović ukratko je izložio situaciju u regiji, istaknuvši da Hrvatska sa svim zemljama u svom susjedstvu razvija dobre odnose i želi da sve one napreduju put euroatlantskih integracija, a poseban interes Hrvatske vezan za BiH prirodan je u kontekstu činjenice da je hrvatski narod u BiH jedan od tri konstitutivna naroda.

Author: Služba za odnose s javnošću