Potpredsjednik Europske komisije Andrus Ansip u Saboru zamolio nastavak podrške razvoju jedinstvenog digitalnog tržišta

Zagreb - Andrus Ansip, potpredsjednik Europske komisije nadležan za jedinstveno digitalno tržište (JDT), sastao se u utorak s članovima Odbora za europske poslove, Odbora za gospodarstvo te Odbora za informiranje, informatizaciju i medije kako bi ih izvijestio o trenutačnom statusu i planovima razvoja jedinstvenog digitalnog tržišta.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević uvodno je kazao kako Hrvatska podupire JDT s ciljem povećanja razine konkurentnosti i postizanja ekonomskih ciljeva.

Kako provedba Strategije JDT-a ulazi u završnu fazu, Europska komisija iznijela je prijedloge za gotovo sve predviđene inicijative, a pozornost je u ovome trenutku usmjerena na postizanje političkog dogovora s Europskim parlamentom i Vijećem o nizu ključnih inicijativa poput reforme okvira za zaštitu autorskih prava, paketa o telekomunikacijama i audio-vizualnih medijskih sadržaja.

Od 24 iznesena zakonodavna prijedloga, Europski parlament i Vijeće usvojili su samo njih osam. U svojoj Komunikaciji o pregledu JDT-a iz svibnja 2017. Komisija je naglasila političku odgovornost da se zakonodavni prijedlozi dovrše do kraja 2018., utvrdivši tri glavna područja u kojima je potrebno daljnje djelovanje na razini EU-a: razvoj europskog podatkovnog gospodarstva, rješavanje izazova kibernetičke sigurnosti te regulacija internetskih platformi, za što je Ansip tijekom razgovora sa saborskim zastupnici zamolio podršku Hrvatske.

– Smatram da je jedinstveno digitalno tržište vrlo važno za europsku budućnost. Trenutačno imamo 28 malih fragmentiranih tržišta i ako ne ostvarimo jedinstveno tržište, prijete nam gospodarske štete u konkurenciji s velikim državama kao što su SAD, Kina ili Japan, kao i odlazak mladih ljudi i startupova u naprednije države izvan Europe, naglasio je Ansip te dodao kako je malim i srednjim tvrtkama i startupovima gotovo nemoguće razumjeti 28 različitih nacionalnih zakonodavstava, pri čemu im je takvo gospodarsko okruženje, između ostaloga, i preskupo.

Ansip se nadalje osvrnuo i na pitanje telekomunikacijske infrastrukture i povezivosti. Prema indeksu DESI 2017. Hrvatska zauzima posljednje mjesto u kategoriji povezivosti: Hrvatska u odnosu na europski prosjek bilježi znatan raskorak po pitanju pokrivenosti naprednim mrežama, pokrivenosti u ruralnim krajevima te pokrivenosti 4G mrežom, te je stoga nužna primjena mjera koje bi poticale ulaganja u napredne mreže, rečeno je tijekom sastanka.

Na sastanku se razgovaralo i o potrebi otklanjanja regulatornih prepreka te računalstvu visokih performansi što bi trebale podržati sve države članice, istaknuo je Ansip. Komisija je sredinom siječnja predstavila plan za ulaganje u razvoj infrastrukture za europska superračunala koja su pokretačka snaga digitalnog gospodarstva, a cilj inicijative EuroHPC-a je do 2020. osigurati vodeća svjetska superračunala europskim istraživačima i poduzećima.

Author: Služba za medije