Zastupnici Mulić i Babić sudjelovali na 10. zasjedanju Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran

Aman - Pod predsjedanjem parlamenta Hašemitske Kraljevine Jordan proteklog vikenda održana je 10. plenarna sjednica Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran na kojoj su sudjelovali članovi Izaslanstva Hrvatskoga sabora Melita Mulić i Ante Babić.

Uoči plenarnog zasjedanja održani su sastanci pet stalnih odbora, na kojima su raspravljeni prijedlozi preporuka o prioritetnim pitanjima vezanima za mediteransku regiju, a koji su usvojeni tijekom plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine: borba protiv korupcije u državama Južnog partnerstva, žene i stvaranje novih radnih mjesta, položaj žena u izbjegličkim kampovima u Jordanu, energetska učinkovitost, obnovljivi izvori energije, inicijative za očuvanje okoliša i vodenih potencijala te multikulturni dijalog.

Govoreći o dvjema glavnim temama na plenarnoj sjednici - situaciji u Siriji i Bliskoistočnom mirovnom procesu - zastupnici Mulić i Babić u svojim su intervencijama pozdravili održavanje mirovne konferencije o Siriji te izrazili nadu da će drugi krug pregovora približiti stajališta i u konačnici rezultirati političkim rješenjem sirijske krize dogovorom dviju strana o potpunoj provedbi Ženevske izjave iz 2012. Zastupnica Mulić zahvalila je zemljama u regiji na prihvatu sirijskih izbjeglica. Pozdravila je činjenicu da su i neke europske zemlje otvorile svoje granice za njihov prihvat te pozvala ostale članice EU-a da slijede njihov primjer. Podsjetila je na financijsku pomoć koju pruža EU te izrazila potrebu za boljom koordinacijom međunarodnih institucija u pružanju humanitarne pomoći kako bi se osigurala njezina što bolja učinkovitost. Zaključno je zastupnica Mulić izvijestila o potpori i pomoći koju Hrvatska pruža u kontekstu ublažavanja humanitarne situacije u Siriji. Zastupnik Babić naglasio je važnost koncepta izgradnje otpornosti, posebice strateškog povezivanja programa sprječavanja seksualnog nasilja, zaštite djece i obrazovanja.

Govoreći o Bliskoistočnom mirovnom procesu, Babić je pozdravio njegov nastavak, angažman dviju strana uključenih u proces kao i relevantnih međunarodnih čimbenika u iznalaženju sveobuhvatnog, konstruktivnog, pravednog i održivog rješenja za bliskoistočni sukob. Pozdravio je najnoviji prijedlog europskih mjera kojima će se pružiti politička, gospodarska i sigurnosna potpora objema stranama i tako osigurati održivost konačnog mirovnog sporazuma te stabilizirati situacija u regiji. U tom smislu, Babić je izrazio spremnost Hrvatske, kao nove članice EU-a, da pridonese u nekim područjima, ovisno o konačnom sadržaju paketa mjera EU-a.


U Amanu su potvrđeni i novi predsjednici i potpredsjednici stalnih odbora Parlamentarne skupštine za sljedeće dvogodišnje razdoblje. Zastupnica Melita Mulić ponovo je izabrana za potpredsjednicu Odbora za prava žena u euromediteranskoj regiji.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove