Vesna Pusić primila prvog zamjenika ministra vanjskih poslova Češke Pojara

Zagreb - Predsjednica Nacionalnog odbora u Hrvatskom saboru Vesna Pusić primila je u radni posjet prvog zamjenika ministra vanjskih poslova Češke Republike Tomaša Pojara.

Vesna Pusić informirala je Tomaša Pojara s funkcijama i zadaćama Nacionalnog odbora. Podsjetila je da je Odbor formiran početkom 2005. godine kada je uspostavljen politički konsenzus svih parlamentarnih stranaka u Hrvatskom saboru oko pristupanja Europskoj uniji. Osnovna uloga Nacionalnog odbora je praćenje pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, razmatranje mjerila za otvaranje pregovaračkih poglavlja, te komuniciranje s Europskom komisijom. 

Zamjenik ministra vanjskih poslova Češke Republike Pojar podsjetio je kako Češka u potpunosti podržava Republiku Hrvatsku u pregovaračkom procesu s Europskom unijom. Dodao je da se Češka zalaže za daljnje proširenje Europske unije, te da očekuje da će aktualna tema Lisabonskog ugovora završiti s pronalaskom institucionalnog rješenja za primanje Hrvatske u Europsku uniju.

Obje strane bile su suglasne oko toga da se Republika Hrvatska treba aktivno baviti dovršenjem zadatih reformi kako bi što uspješnije dovršila pregovore s EU. U nastavku je bilo riječi o trenutnom statusu pojedinih pregovaračkih poglavlja, te rokovima do kada bi pojedina poglavlja trebala biti otvorena.

Author: Služba za odnose s javnošću