Neven Mimica sastao se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Pojarom

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica primio je u radni posjet prvog zamjenika ministra vanjskih poslova Češke Republike Tomaša Pojara. 

Razgovaralo se na temu hrvatskih pregovora s Europskom unijom u kontekstu predstojećeg češkog predsjedanja EU koje započinje 1. siječnja 2009. godine, a nakon francuskog predsjedanja.
  
Tomaš Pojar rekao je da je Češka Republika zagovornik procesa daljnjeg proširenja Europske unije. Također, istaknuo je da će Češka sa svoje strane učiniti sve da se proces pregovora Hrvatske s Unijom ubrza s ciljem njegovog što ranijeg zaključenja, a istovremeno će tražiti da se čim prije pronađe institucionalno rješenje za primanje Hrvatske u članstvo Unije, te da se proces europskoga proširenja na nove članice ne zaustavi. Smatra da irsko odbijanje Lisabonskog ugovora ne smije ni u kojem slučaju utjecati na zaustavljanje pristupa Hrvatske Uniji, te je ustvrdio da Hrvatska može biti sigurna da Češka sa svoje strane ni na koji način neće stati na put pregovora koje Hrvatska vodi s EU.
        
Neven Mimica izrazio je zadovoljstvo razinom međuparlamentarne suradnje Hrvatske i Češke i podrškom koju Republika Češka daje Hrvatskoj i njenom budućem članstvu u Uniji. Rekao je da vjeruje da će Europska unija pronaći model koji će omogućiti ulazak Hrvatske u Uniju, a na Hrvatskoj je da odradi svoj dio posla oko pregovora, uskladbe zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom i unutarnjih reformi, ali i pojačavanja komuniciranja s građanima po pitanjima EU i budućeg članstva Hrvatske u Uniji. Konstatirao je da podrška javnosti za članstvo Hrvatske u EU u ovom trenutku nije zadovoljavajuća i iznosi oko 50 posto. Ocijenio je da predstoji intenzivna faza pregovaračkog procesa za vrijeme francuskog, a onda češkog predsjedanja Unijom, te je izrazio uvjerenje da će Hrvatska za vrijeme češkog predsjedanja zatvoriti većinu pregovaračkih poglavlja.

Razmijenjena su stajališta o situaciji u regiji i političkim odnosima u susjednim zemljama, posebice u kontekstu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, što je ocijenjeno pozitivnim, ali je kao problem istaknuta činjenica da su dosad učinjeni unutarnji reformski zahvati u tim zemljama još uvijek nedovoljni i da ne idu zadovoljavajućim ritmom.

Author: Služba za odnose s javnošću