Izaslanstvo Odbora za ravnopravnost spolova sudjelovalo na međuparlamentarnom sastanku s temom „Osnaživanje žena i djevojaka u medijima i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama: ključ za budućnost“

Bruxelles – Potpredsjednica i član Odbora za ravnopravnost spolova, Irena Petrijevčanin Vuksanović i Silvano Hrelja, sudjelovali su na međuparlamentarnom sastanku s temom „Osnaživanje žena i djevojaka u medijima i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama: ključ za budućnost“ koji se u organizaciji Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta (FEMM) održao u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena.

Skup je okupio zastupnice i zastupnike iz 17 država članica Europske unije, Europskog parlamenta i Norveške te predstavnike Europske komisije, Vijeća Europe, međunarodnih organizacija i civilnog društva radi razmjene iskustava i najboljih praksi o zastupljenosti i promicanju uključenosti žena i djevojaka u medije i informacijsko-komunikacijske tehnologije. Radi se o dva sektora od globalnog značaja koja imaju značajan potencijal u promicanju osnaživanja žena s obzirom da mediji imaju sposobnost utjecati na javno mnijenje i oblikovati informacije, dok informacijsko-komunikacijske tehnologije prožimaju sve razine i područja društva. 

U uvodnom dijelu sudionicima su se obratili predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i povjerenica Europske komisije za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourova. Ključna izlaganja imale su redateljica filma „Les suffragettes“ Sarah Gavron i pjevačica i osnivačica festivala „MadwomenFest“ Pilar Jurado. U raspravi su sudjelovali povjerenici Europske komisije za digitalno gospodarstvo i društvo te istraživanje znanost i inovacije, Mariya Gabriel i Carlos Moedas, članica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Gülsün Bilgehan te ravnateljica briselskog ureda UN-ova entiteta za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena „UN Women“ Dagmar Schumacher. 

Raspravljalo se o ulozi žena u oblikovanju medija, osnaživanju žena i djevojaka kroz uključivanje u digitalno gospodarstvo te promicanju rodne ravnopravnosti u digitalnom dobu. Konstatirano je da žene nastavljaju biti nedovoljno zastupljene u postupcima donošenja odluka i na rukovodećim položajima, u inženjerstvu i znanosti kao i u sektoru medija i informacijsko-komunikacijskih tehnologija te se suočavaju s rodno uvjetovanim razlikama u plaćama. Istaknuti su pozitivni učinci digitalizacije na oblikovanje novih mogućnosti za zapošljavanje i stimuliranje konstruktivnog pomaka prema fleksibilnijim modelima rada i diversifikacije radnog vremena. Ukazano je na potrebu za uklanjanjem rodnih stereotipa, primjerice načina na koji se žene prikazuju u medijima, te za podizanjem svijesti i promicanjem rodne ravnopravnosti u svim sferama društva. Budući da su prema provedenim istraživanjima žene i dalje izložene rodno uvjetovanom nasilju i uznemiravanju, podržani su svi oblici borbe protiv diskriminacije i nasilja nad ženama.

Sastanak se održao neposredno pred 62. sjednicu Komisije Ujedinjenih naroda o statusu žena koja će, među ostalim, ocijeniti napredak u provedbi dogovorenih Zaključaka 47. sjednice na temu „Sudjelovanje i pristup žena medijima i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i njihov utjecaj i upotreba kao instrumenata za unapređivanje i osnaživanje žena“.

Author: Ured za međunarodne i europske poslove