Igor Rađenović primio u radni posjet izaslanstvo Odbora za gospodarstvo slovenskoga Državnog zbora

Zagreb - Predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Igor Rađenović s članovima Odbora primio je u radni posjet izaslanstvo Odbora za gospodarstvo Državnoga zbora Republike Slovenije koje predvodi predsjednica Odbora Alenka Pavlič. Na sastanku je sudjelovao i voditelj Hrvatsko-slovenske međuparlamentarne skupine prijateljstva Damir Mateljan. 

U uvodnom dijelu susreta predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Igor Rađenović predstavio je gostima aktivnosti i rad Odbora. -Strategija gospodarskog razvoja Republike Hrvatske, usklađivanje i unapređivanje gospodarskog života, zaštita potrošača, elektroprivreda, brodogradnja i druge industrijske grane samo su neke od tema na koje je fokusiran rad Odbora, istaknuo je Rađenović. 

U nastavku se razgovaralo o mogućnostima za promicanje prekogranične suradnje dviju zemalja. Voditelj Hrvatsko-slovenske međuparlamentarne skupine prijateljstva i načelnik općine Kamanje Damir Mateljan predstavio je slovenskim kolegama projekte i iskustva prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske. -Realizacija konkretnih projekata sa slovenskim partnerima iz područja ekologije, turizma i komunalne infrastrukture, na području sjeverozapadnog dijela Karlovačke županije, primjeri su dobre prakse, a povlače za sobom i razvoj malog i srednjeg poduzetništva te zapošljavanje, istaknuo je Mateljan. -Realizacija prekograničnih projekata stvarni je zajednički interes dviju strana u kontekstu unapređenja zaštite okoliša te razvoja turizma na tom području, dodao je Mateljan. 

Predsjednica Odbora za gospodarstvo Državnoga zbora Slovenije Alenka Pavlič podržava lokalnu i regionalnu suradnju dviju država te drži da se takva vrsta suradnje treba proširiti i na nacionalnu razinu. U nastavku su gosti iz Slovenije predstavili svoja iskustva prekogranične suradnje s Italijom i Austrijom te poteškoće s kojima se susreću pri realizaciji zajedničkih projekata. Alenka Pavlič i Igor Rađenović suglasni su da Slovenija i Hrvatska imaju povoljan geostrateški položaj koji je najveći potencijal za zajedničku suradnju u razvoju luka i željezničkog prometa, a na obostranu korist gospodarstava dviju zemalja.
 

Author: Služba za medije