Predsjednik Donjeg doma Parlamenta Irske Seán Ó Fearghaíl održao niz susreta sa saborskim dužnosnicima

Zagreb - Predsjednici Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske poslove Miro Kovač i Domagoj Ivan Milošević, s članovima odbora, te voditelj Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva Domagoj Hajduković s članovima Skupine, održali su u četvrtak odvojene sastanke s predsjednikom Donjeg doma Parlamenta Irske Seánom Ó Fearghaílom.

Glavne teme razgovora bile su vezane uz bilateralne političke i gospodarske odnose, međuparlamentarnu suradnju, aktualna zbivanja u Europskoj uniji, područje jugoistočne Europe te proširenje Unije. Bilo je riječi i o suradnji dviju država na području znanosti, istraživanja i obrazovanja te kulturi i turizmu.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Kovač ocijenio je odnose dviju država vrlo dobrim te kazao kako između Irske i Hrvatske postoje mnoge sličnosti. Govoreći o sve većem broju mladih Hrvata kojima je Irska postala atraktivno odredište za život i rad, sa sugovornikom je izmijenio iskustva kojima je Irska svjedočila kroz razdoblje odlaska mladih Iraca, ponajviše u SAD.

Predsjednik Donjeg doma Parlamenta Irske Ó Fearghaíl rekao je kako je sloboda kretanja na tržištu EU-a jako dobra za stvaranje balansa između europskih država kojima nedostaje radne snaga i onih koji nemaju dovoljno radnih mjesta. 

Ó Fearghaíl je ukratko predstavio i neke mjere i kampanje kojima Irska pokušava privući svoje građane koji žive vani da se vrate, posebice kroz organizaciju Globalne Irske mreže koja svake godine organizira Globalni Irski gospodarski forum. Cilj tog okupljanja je predstavljanje investicijskih prilika Ircima iz dijaspore čime se stvara jača povezanost Irske i Iraca koji žive od Amerike, Kanade do Australije. Kroz razgovor o imigracijskoj politici i načinima kojima se privlače mladi ljudi na povratak obostrano je zaključeno kako se moraju stvoriti određeni preduvjeti kako u društvu tako i u gospodarstvu da se ti ljudi, obogaćeni novih iskustvom, mogu vratiti u svoju domovinu i tu nastaviti živjeti i raditi.

U nastavku se razgovaralo o aktualnostima u EU-u, posebice izlasku Velike Britanije, no i nužnosti proširenja Unije na države jugoistoka Europe. – Moramo misliti i o daljnjem jačanju Unije i primanju novih članica kao važnom cilju, u ovom trenutku nije isključivo Brexit u fokusu ni Irske ni Unije, istaknuo je Ó Fearghaíl. Bilo je riječi i o irskom iskustvu u zaštiti granica Europske unije te činjenici kako čuvaju oko 20 posto granice na moru, ali i tome da Irska mornarica već duže vrijeme sudjeluje u humanitarnom spašavanju ilegalnih imigranata na Sredozemlju.

Na sastanku predsjednika Odbora za europske poslove Miloševića i predsjednika Donjeg doma parlamenta Irske Ó Fearghaíla bilo je riječi o irskom modelu ekonomskog rasta koji Hrvatskoj može poslužiti kao primjer u završnoj fazi tranzicije gospodarstva koju što prije moramo dovršiti. Razgovaralo se o mogućim posljedicama Brexita, proširenju Unije, ali i stvaranju preduvjeta i otvaranju mogućnosti za konkretniju suradnju Hrvatske i Irske kroz trgovinsku razmjenu, investicije, ali i na područjima kulture, turizma, znanosti, istraživanju i obrazovanja.

Na trećem sastanku u nizu predsjednika Donjeg doma Parlamenta Irske primio je voditelj Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva Domagoj Hajduković s članovima Skupine. Tom je prilikom istaknuta važnost parlamentarne diplomacije kroz jače povezivanje skupina prijateljstva dvaju parlamenata. 

Sugovornici su se složili da se skupine trebaju usredotočiti na konkretna pitanja poput povezivanja hrvatskih i irskih sveučilišta, gospodarske i turističke suradnje, zajedničkog djelovanja u sferi farmaceutske i prehrambene industrije te bratimljenja gradova. U kontekstu konkretne suradnje dviju država, Hajduković je rekao kako je dijalog Skupine prijateljstva s irskom zajednicom u Hrvatskoj vrlo aktivan te izvijestio predsjednika kako je Skupina u suradnji s irskom zajednicom inicirala imenovanje jedne zagrebačke ulice imenom irskog vojskovođe Lavala Nugenta koji je velik dio života proveo u Hrvatskoj te bio i zastupnik u Hrvatskome saboru.

Na svim sastancima sugovornici su se složili kako se konkretiziranje suradnje između Hrvatske i Irske u svim područjima o kojima je bilo riječi može postići upravo osnaživanjem rada međuparlamentarnih skupina prijateljstava i međusobnom razmjenom iskustava.

Author: Služba za medije