Goran Marić primio šefa Uprave za Reitox mrežu Goosdeela

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić primio je u radni posjet šefa Uprave za Reitox mrežu i međunarodnu suradnju Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama Alexisa Goosdeela.

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić otvorio je sastanak rekavši kako je stupanj društvene angažiranosti i uspješnosti u borbi protiv zlouporabe droga jedan od faktora procjene razvijenosti društva. Hrvatska, dodao je, ulaže velike napore u suzbijanje toga problema koji ne poznaje nacionalne granice. 

Alexis Goosdeel predstavio je ustrojstvo i glavne aktivnosti Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama. Pohvalivši dosadašnji angažman stručnjaka iz Hrvatske na ovom polju, posebno u okviru suradnje s Centrom, zamolio je potporu Odbora za financije i državni proračun pri osiguranju daljnjeg financiranja i institucionalnog jačanja nacionalnog informacijskog centra u Hrvatskoj, koji trenutačno djeluje u okviru vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga. U razgovoru su posebno istaknuti twinning program Hrvatske i Njemačke pod nazivom „Jačanje hrvatskih kapaciteta u borbi protiv ilegalne trgovine i zlouporabe droga“ te projekt „Sudjelovanje Hrvatske i Turske u radu EMCDDA-a“ koji je prije svega bio usmjeren na daljnji razvoj postojećih mehanizama prikupljanja podataka i na usklađivanje sa standardima Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama.

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić zahvalio je na dosadašnjoj suradnji, te je obećao punu potporu zastupnika Hrvatskog sabora borbi protiv zlouporabe droga i ovisnosti o drogama. Sugovornici su se složili da se organizira predstavljanje sljedećeg godišnjeg izvješća članovima nadležnih saborskih odbora te da se pojača komunikacija sa širom javnošću kako bi se građani upoznali s radom nacionalnog centra.

Author: Služba za odnose s javnošću