Ukrajinski veleposlanik Levčenko izvijestio članove Hrvatsko-ukrajinske skupine prijateljstva o stanju u Ukrajini

Zagreb - Na zahtjev veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandra Levčenka u Hrvatskome saboru održan je sastanak Hrvatsko-ukrajinske međuparlamentarne skupine prijateljstva. Uz voditeljicu skupine Gordanu Sobol sastanku su nazočili i članovi Hrvatsko-ukrajinske međuparlamentarne skupine prijateljstva Petar Baranović, Boris Blažeković, Goran Marić, Melita Mulić, Ante Sanader i Ivan Šimunović.

Tema sastanka bila je trenutačna društveno-politička situacija u Ukrajini, točnije situacija na poluotoku Krimu. Veleposlanik Levčenko istaknuo je da se stanje u glavnome gradu Kijevu od veljače ove godine stabiliziralo, ali da je istome prethodilo izglasavanje nove ukrajinske Vlade te izglasavanje povratka na ustavna rješenja iz 2004. godine. Naglasio je, međutim, da je istovremeno došlo do snažnog pogoršanja situacije na poluotoku Krimu, ali i drugim pojedinim dijelovima istočne Ukrajine, u kojima su od naoružanih skupina zauzete zračne luke te administracijske i upravne zgrade.

Voditeljica i članovi Hrvatsko-ukrajinske međuparlamentarne skupine prijateljstva izrazili su žaljenje što se ukrajinski narod u posljednjih nekoliko mjeseci nalazi u jako teškoj društveno-političkoj situaciji. S tim u vezi istaknuli su da Republika Hrvatska kao članica Europske unije i NATO saveza aktivno sudjeluje u svim aktivnostima koje ove institucije provode u nastojanjima da Ukrajina očuva svoj teritorijalni integritet i suverenitet.
 

Author: Hrvatsko-ukrajinska međuparlamentarna skupina prijateljstva