Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku boravi u četverodnevnom posjetu Iranu

Teheran - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac, potpredsjednik Odbora Frano Matušić te članovi Odbora Romana Jerković, Marin Jurjević i Igor Kolman od 8. do 11. ožujka borave u službenom posjetu Islamskoj Republici Iranu. 

Tijekom posjeta saborsko izaslanstvo susrelo se s voditeljem Iransko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva Nejadom Khoochakiem, koji je čestitao Hrvatskoj na članstvu u Europskoj uniji. Tijekom susreta je naglašen pozitivan kontinuitet odnosa Hrvatske i Irana na parlamentarnoj razini između skupina prijateljstva. Izražena je k tome obostrana želja za očuvanjem dosadašnje dinamike susreta i njegovanjem dosadašnjih odnosa. -Nedavni posjet Alija Laridžanija, predsjednika iranskog parlamenta Hrvatskoj i današnji posjet hrvatskog parlamentarnog izaslanstva pokazuju jasan smjer u budućnosti odnosa Hrvatske i Irana, istaknuo je Milorad Pupovac. 

U iranskome Ministarstvu vanjskih poslova održan je sastanak sa zamjenikom ministra Takhtravanchijem, na kojemu je izražena želja za produbljivanjem gospodarske, kulturne znanstvene i drugih oblika suradnje. Iskazano je zadovoljstvo prijateljskim odnosima dviju zemalja te obostrana želja za obogaćivanjem odnosa u budućnosti. Zamjenik ministra se osvrnuo na trenutačnu poziciju Irana vezanu uz ispunjavanje uvjeta EU-a iz sporazuma o nuklearnom programu, izvijestivši hrvatsko izaslanstvo o istovremenom posjetu Visoke povjerenice EU-a Ashton Iranu, tijekom kojega je dogovoren nastavak sličnih sastanaka između Irana i EU-a do drugog kruga moguće daljnje liberalizacije sankcija Iranu od strane Europske unije. Razmijenjena su također i mišljenja o aktualnim zbivanjima u Ukrajini, Siriji te državama Jugoistočne Europe. 

Izaslanstvu Odbora za vanjsku politiku predstoje sastanci s Alijem Laridžanijem, predsjednikom iranskog parlamenta i domaćinom saborskoga izaslanstva, Alaeddinom Boroujerdijem, predsjednikom Odbora za vanjske poslove iranskog parlamenta, te s članovima Odbora za zdravstvo, tijekom kojega će se razgovarati o mogućnostima produbljivanja suradnje na znanstvenom planu i u području zdravstva. 
 

Author: Odbor za vanjsku politiku