Tuđman, Kregar i Fabijančić-Križanić sudjelovali na sastanku o budućim prioritetima na području civilnih sloboda, pravosuđa i unutarnjih poslova EU-a

Bruxelles - Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Miroslav Tuđman, predsjednik Odbora za pravosuđe Josip Kregar i članica Odbora za pravosuđe Vesna Fabijančić-Križanić sudjeluju na Zajedničkom sastanku nadležnih odbora Europskog parlamenta i nacionalnih parlamenata država članica EU-a te država kandidatkinja te potencijalnih kandidata za članstvo u EU-u s temom "Budući prioriteti u području civilnih sloboda, pravosuđa i unutarnjih poslova“. 

Tijekom sastanka zastupnici su razmijenili mišljenja o razvoju Strategije unutarnje sigurnosti EU-a i jačanju policijske suradnje, s posebnim naglaskom na donošenju novoga zakonodavnog okvira za Europol; politici EU-a za imigracije i azil u okviru suradnje država članica u Sredozemlju kako bi se izbjegli tragični događaji poput onog kod Lampeduse iz 2010.; razvoju pravosudne suradnje u kaznenim stvarima, s osvrtom na uspostavu Ureda europskoga javnog tužitelja te o temeljnim pravima građana EU-a u svjetlu donošenja paketa zakonodavnih prijedloga povezanih sa zaštitom osobnih podataka. 

Predsjednik Odbora za pravosuđe Kregar pozdravio je inicijativu Europske komisije i izrazio načelnu potporu osnivanju Ureda europskoga javnog tužitelja. Založio se za kolegijalni model ustrojavanja Ureda te dodao kako ideja čvrste hijerarhijske organizacije nije realistična. Prije donošenja konačne odluke o osnivanju Ureda Kregar smatra potrebnim pomno razmotriti pitanje demokratske odgovornosti Ureda, prije svega prema europskim građanima, ali i nacionalnim parlamentima država članica EU-a. Zaključno se založio za dodatno promišljanje i ocjenu dosadašnjih aktivnosti u pogledu osnivanja Ureda, a radi postizanja djelotvornog sustava u svim članicama Unije.
 

Author: Ured za međunarodne i europske poslove