Frano Matušić sastao se s ukrajinskim veleposlanikom Oleksandrom Levčenkom

Zagreb – Potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Frano Matušić sastao se danas s veleposlanikom Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandrom Levčenkom.
 
Osnovna tema razgovora bila je aktualna situacija u Ukrajini nakon rezultata referenduma o pripajanju autonomne oblasti Krima Ruskoj Federaciji. Veleposlanik Levčenko ponovio je službeno stajalište svoje zemlje kako ovaj referendum smatraju nelegitimnim, kao i čin službene Moskve da podrži takvu odluku stanovnika Krima. Ukrajinski veleposlanik izrazio je bojazan kako bi "slučaj Krim", kao presedan u međunarodno-pravnom poretku, u odsutnosti jačeg angažmana i podrške međunarodne zajednice mogao biti primijenjen i u drugim državama u kojima živi stanovništvo ruskog govornog područja, kao što su npr. Baltičke zemlje.

Frano Matušić iskazao je puno razumijevanje za situaciju u Ukrajini te istaknuo kako će Hrvatska i dalje podržavati sve mjere koje poduzima Europska unija, a koje mogu dovesti do mirnog rješenja. Izrazio je također uvjerenje kako će institucije EU-a pronaći učinkovite instrumente kojima bi se sankcionirali postupci Ruske Federacije. Krim nije samo problem Ukrajine već i cijele međunarodne zajednice, a u interesu je svih da se spriječi daljnja destabilizacija regije, dodao je Matušić.     

Tijekom razgovora spomenuti su i skorašnji predsjednički izbori u Ukrajini 25. svibnja kao i potpisivanje političkog dijela Sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU-a 21. ožujka u Bruxellesu.
 

Author: Služba za medije