Milorad Pupovac održao sastanak s ukrajinskim veleposlanikom

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac primio je veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandra Levčenka. 

Veleposlanik Levčenko na početku razgovora iscrpno je upoznao sugovornike sa situacijom u Ukrajini pri čemu je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti nastavka ruske ekspanzije na ostale dijelove Istočne Ukrajine. –Ukrajina je spremna i za najgori scenarij, dodao je Levčenko. S tim u vezi izrazio je nadu da će daljnji razgovori EU-a i SAD-a s Ruskom Federacijom o povlačenju ruskih vojnih snaga s granice s Ukrajinom biti uspješni i na taj način spriječiti mogućnost ponavljanja "Krimskog slučaja".

Govoreći o unutarnjoj političkoj situaciji i nastavku rada institucija vlasti, ukrajinski veleposlanik se posebno osvrnuo na predstojeće izvanredne predsjedničke izbore koji će se održati 25. svibnja. Izbore će pratiti međunarodni promatrači, a poziv za praćenje izbora upućen je i Hrvatskoj. 
 
Osvrnuvši se na izlaganje veleposlanika Levčenka, Milorad Pupovac je još jednom istaknuo stajalište Hrvatske koja snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Kao i sve države članice EU-a, rekao je Pupovac, Hrvatska želi da se u Ukrajini nastave demokratski procesi unutarnje konsolidacije institucija i vlasti. Dodatno je naglasio kako politika izgradnje povjerenja unutar zemlje, uspostavljanje što snažnijih veza Ukrajine i EU-a te nastavak dijaloga EU-a i Ruske Federacije mogu značajno doprinijeti rješavanju ove teške situacije.
 

Author: Služba za medije