Započelo proljetno zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Strasbourg - Parlamentarna skupština Vijeća Europe započinje danas redovito proljetno zasjedanje na kojem sudjeluje i izaslanstvo Hrvatskoga sabora koje predvodi Gvozden Srećko Flego. U izaslanstvu su i članovi: Gordan Jandroković, Igor Kolman, Frano Matušić, Melita Mulić, Ingrid Antičević Marinović i Ivan Račan. 

Na početku zasjedanja izaslanici će predložiti da se u dnevni red uvrsti razmatranje statusa sudjelovanja izaslanstva Ruske Federacije te da se po hitnoj proceduri raspravlja o temi „Aktualna događanja u Ukrajini: prijetnje funkcioniranju demokratskih institucija“. Rasprava o Ukrajini i usvajanje zaključaka o tom pitanju predviđeni su za srijedu poslijepodne. Obraćanje Skupštini ukrajinskog premijera Arsenija Jačenjuka, kako je prije najavljeno, neće se održati. 

Među ostalim temama koje će se naći pred parlamentarnim izaslanicima iz 47 država članica bit će i: problemi prostitucije, trgovina ljudima i moderno ropstvo u Europi, aktualna situacija i prava tradicionalnih nacionalnih manjina u Europi, poboljšanje zaštite i sigurnosti internetskih korisnika, pravo svih na dostojan rad, pravo izbjeglica na rad, okončanje siromaštva djece u Europi i dr. 

Republika Hrvatska postala je punopravnom članicom Vijeća Europe 1996. godine. Otada njezini predstavnici redovito sudjeluju u radu više od pedeset stalnih i ad hoc tijela Vijeća Europe, a zastupnici Hrvatskoga sabora sudjeluju u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe - savjetodavnom tijelu koje se bavi aktualnim pitanjima međunarodne politike, ali i drugim pitanjima vezanim uz probleme suvremenih društava. Osnovne su zadaće ovoga tijela razvoj demokracije i zaštita ljudskih prava. 
 

Author: Služba za medije