Tematska sjednica o pravnoj i zdravstvenoj zaštiti transseksualnih, transrodnih i rodno nekonformnih osoba u RH

Zagreb - Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora održao je tematsku sjednicu pod nazivom "Pravna i zdravstvena zaštita transseksualnih, transrodnih i rodno nekonformnih osoba u Republici Hrvatskoj".  

Uvodna izlaganja održali su: hrvatska klinička psihologinja Iva Žegura, profesorica rodnog razvoja i psihopatologije pri Odjelu za dječju i adolescentnu psihijatriju na Sveučilišnom medicinskom centru Vrÿe u Amsterdamu Peggy Cohen-Kettenis i profesor pedijatrijske urologije i kirurg iz Beograda Miroslav Đorđević. 

Cilj je tematske sjednice približiti ovu temu svim relevantnim tijelima i ustanovama te sveukupnoj javnosti u Republici Hrvatskoj, uvodno je istaknula predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Romana Jerković. U nastavku je predsjednica Odbora Jerković govorila o pravnom aspektu te zdravstvenoj zaštiti transseksualnih, transrodnih i rodno nekonformnih osoba u Republici Hrvatskoj. –Takve osobe nailaze na brojne prepreke te je podrška zajednice i društva u ostvarivanju njihovih temeljnih ljudskih prava i sloboda nužna, dodala je Jerković. 

Klinička psihologinja Iva Žegura naglasila je da bi se sveobuhvatna pravna i zdravstvena zaštita rodno disforičnih osoba u RH trebala provoditi  kvalitetnom stručnom i etičnom skrbi.

Profesorica Peggy Cohen-Kettenis predstavila je problematiku transrodnih osoba u Nizozemskoj te istaknula primjere stručne kliničke prakse. Cohen-Kettenis je govorila i o promjenama stručne terminologije kroz povijest te o stereotipima koji se vežu uz rodno disforične osobe. Rodna disforija nije samo "zapadni fenomen", nije rezervirana samo za muškarce i odrasle, dodala je profesorica Cohen-Kettenis.

Profesor pedijatrijske urologije iz Beograda Miroslav Đorđević izložio je probleme s kojima se susreću transrodne osobe u Srbiji. Suradnja među zemljama, razmjena iskustava te interdisciplinarni pristup problemu ključ su za zaštitu prava transrodnih osoba, kazao je Miroslav Đorđević.

Na tematskoj sjednici sudjelovali su i predstavnici nadležnih ministarstava, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pučka pravobraniteljica, saborski zastupnici i zastupnice te udruge civilnog društva Trans Aid i Iskorak.
 

Author: Služba za medije