Zastupnici Milošević i Kregar održali sastanke s grupom stipendista Zaklade Hanns Seidel

Zagreb - Predsjednik Odbora za pravosuđe Josip Kregar i član Odbora za gospodarstvo Domagoj Ivan Milošević na odvojenim sastancima susreli su se s grupom stipendista Zaklade Hanns Seidel s njemačkih sveučilišta. Cilj studijskog putovanja stipendista je upoznavanje Hrvatske kao nove članice Europske unije kroz aspekt politike, gospodarstva i medija.   

Zastupnik Milošević informirao je studente o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, dajući njezin prikaz kroz nedavnu povijest sve do aktualnog trenutka. Unatoč gospodarskoj krizi s kojom se Hrvatska suočava, potencijala za razvoj našeg gospodarstva ima, a to su, naveo je Milošević, npr. povoljna geostrateška pozicija naše zemlje, poljoprivreda, turizam i vodno bogatstvo Hrvatske. - Neophodno je i stvaranje povoljne investicijske klime, provođenje administrativne i reforme poreznog sustava kako bi se potaknulo poduzetništvo i vratilo povjerenje investitora u Hrvatsku, istaknuo je Milošević. Provođenje infrastrukturnih projekata Europske unije, posebno projekta prometne infrastrukture, dodao je, također je vrlo značajno.   

Razgovor studenata nastavljen je na sljedećem sastanku sa zastupnikom Kregarom koji ih je detaljno upoznao s društveno-političkim životom Hrvatske posljednjih dvadesetak godina i s izazovima s kojima se danas suočavaju njezini građani, posebno mladi. Teška gospodarska situacija, velika stopa nezaposlenosti, gubitak povjerenja u političare, samo su neki od čimbenika koji uzrokuju apatiju i nezadovoljstvo stanovnika Hrvatske, rekao je Kregar. Dodao je kako je i dalje nužno provoditi demokratske reforme, jačati civilni sektor, veći naglasak staviti na građansko obrazovanje i općenito obrazovni sustav koji je danas marginaliziran. Istaknuo je da je građane, a naročito mlade generacije na ovaj način potrebno  motivirati kako bi se aktivnije uključili u kreiranje društvenih i političkih okolnosti u kojima žive. 

Oba su zastupnika tijekom sastanaka odgovarala i na pitanja studenata.
 

Author: Služba za medije