Martina Dalić i članovi Hrvatsko-indonezijske međuparlamentarne skupine prijateljstva održali sastanak s indonezijskim parlamentarcima

Zagreb - Voditeljica Hrvatsko-indonezijske međuparlamentarne skupine prijateljstva Martina Dalić, potpredsjednik Sabora Željko Reiner te članovi Melita Mulić i Domagoj Hajduković sastali su se s članovima indonezijske Bilateralne skupine prijateljstva predvođene Surahmanom Hidayatom. 

Uvodno izrazivši sućut zbog katastrofalnih poplava u Hrvatskoj, Surahman Hidayat se tijekom susreta osvrnuo na dobre bilateralne odnose između Indonezije i Hrvatske, a koji kontinuirano jačaju od samih početaka hrvatske neovisnosti. Bilateralna skupina prijateljstva prepoznala je brojna područja moguće suradnje dviju zemalja, osobito u području brodogradnje, transporta, znanosti i tehnologije, obrazovanja, kulture te međuvjerskog dijaloga. -Poštivanje suvereniteta država recept je za izbjegavanje brojnih problema, istaknuo je Hidayat, a Dalić je primijetila kako prirodne predispozicije i dobra pozicioniranost Hrvatske, naročito u uvjetima članstva u EU-u, daju dodanu vrijednost u kontekstu gospodarske suradnje te naglasila da će se Hrvatska u okviru multilateralne suradnje zalagati za daljnje jačanje odnosa EU-a i ASEAN-a. 

Hrvatski članovi međuparlamentarne skupine prijateljstva iskazali su podršku jačanju gospodarske suradnje kao i ambicijama hrvatskih tvrtki za ulazak na indonezijsko tržište. Indonezijski parlamentarci uz to su iskazali zanimanje za postignutu ravnopravnost spolova te postojeći hrvatski pravni okvir koji regulira udjel političke participacije žena i mladih. U razgovoru su k tome dotaknute i druge brojne teme poput načina funkcioniranja radnih tijela parlamenata i učešća zastupnika u njihovom radu, sustava zdravstvene zaštite, razvijenost vojne i farmaceutske industrije.
 

Author: Hrvatsko-indonezijska međuparlamentarna skupina prijateljstva