Odbor za gospodarstvo održao tematsku sjednicu o Izvješću o poslovanju Agrokora

Zagreb – Saborski Odbor za gospodarstvo održao je u srijedu tematsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o Izvješću potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić i izvanrednog povjerenika Vlade Republike Hrvatske Fabrisa Peruška o poslovanju Agrokora.

Uz predsjednika Odbora Darinka Kosora sjednici su prisustvovali članovi Odbora iz redova zastupnika, vanjski članovi kao i ostali saborski zastupnici na čija su pitanja nakon predstavljanja Izvješća odgovarali Martina Dalić, Fabris Peruško i Irena Weber.

U uvodnom dijelu predsjednik Odbora Kosor je rekao kako je druga u nizu sjednica sazvana kako bi saborski zastupnici i hrvatska javnost dobili nove informacije o poslovanju koncerna Agrokor s posebnim naglaskom na načelni dogovor oko nagodbe, ali i drugim aktualnostima vezanima uz Agrokor.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić rekla je kako su se u prvog godini od uspostave izvanredne uprave riješila ključna pitanja. Dalić je istaknula kako cijeli postupak i njegovi ciljevi osiguravaju stabilnost i poslovanje koncerna Agrokor te je naglasila kako će se postizanjem nagodbe omogućiti stabilna budućnost poslovanja, omogućiti naplatu vjerovnika te dati dodatni impuls poslovanju koncerna kako u Hrvatskoj tako i u susjednim zemljama. Zaključila je kako je tijek procesa rada izvanredne uprave dao doprinos stabilnosti gospodarstva cijele regije.

Izvanredni povjerenik Peruško predstavio je pregled zbivanja oko Agrokora posebice kroz detaljno predstavljanje ključnih elemenata nagodbe. Naglasio je kako je najvažniji cilj potpisivanje konačnog teksta nagodbe na kojem radi izvanredna uprava u dijalogu s predstavnicima vjerovnika, a koja će po njegovim riječima biti potpisana u zakonskom roku do 10. srpnja ove godine. Peruško je predstavio korporativnu strukturu novog koncerna, govorio je i o tražbinama, modelima i stupnju njihovih naplata, financiranju operativnih kompanija, osvrnuo se na dogovor s dobavljačima, status zaposlenik i zadržavanje radnih mjesta, imenovanje nove uprave te predstavio sva ostala ključna pitanja vezana uz Agrokor.

Rad sjednice Odbora nastavljen je raspravom u kojoj su saborski zastupnici postavljanjem pitanja Martini Dalić, Fabrisu Perušku i Ireni Weber iskazali svoj interes o eventualnim sudskim postupcima koji su pokrenuti ili će biti pokrenuti od strane dobavljača i kako će to utjecati na potpisivanje konačnog ugovora o nagodbi, tretmanu dobavljača, svim dospjelim obvezama i kreditima, isplati i redoslijedu isplate duga prema vjerovnicima, likvidnosti, rokovima plaćanja, osiguranju daljnjeg financiranja, zaduženosti Agrokora, vlasničkoj strukturi novog koncerna, trošku cijelog postupka izvanredne uprave za državni proračun, očuvanju prava zaposlenika i radnih mjesta, potencijalnoj prodaji dijelova koncerna od strane budućih vlasnika te svim ostalim relevantnim pitanjima vezanim za samo postizanje konačnog teksta nagodbe i njezinog potpisivanja.

Odgovarajući na mnogobrojna pitanja Dalić, Peruško i Weber istaknuli su kako je u interesu svih uključenih da ovaj proces završi uspješno te da sve članice koncerna u budućnosti posluju pozitivno i participiraju u dobiti. Govoreći o svim ključnim elementima nagodbe posebno su istaknuli kako je prioritet zadržavanje radnih mjesta i prava radnika i namirenje vjerovnika.

Između ostalog rečeno je kako će nova društva koja će činiti operativnu strukturu biti osnovana kao društva s ograničenom odgovornošću u izravnom vlasništvu hrvatske holding kompanije, da će vjerovnici utjecati na upravljanje novom grupom kroz imenovanje uprave s ograničenim djelovanjem, kako će svaki vjerovnik istovremeno dobiti dio vlasničkih i dio dužničkih instrumenata koji će biti međusobno vezani tako da se njima neće moći odvojeno raspolagati, kako je predviđeno financiranje operativnih kompanija kroz revolving kredite te kako je među ključnim elementima nagodbe dogovor oko toga da se prije sklapanja nagodbe sklope i obvezujući ugovori o podržavanju nagodbe.

Author: Služba za medije