Mateljan i Matušić razgovarali s članovima međuparlamentarne skupine prijateljstva Litve i Hrvatske

Zagreb - Mateljan i Matušić razgovarali s članovima međuparlamentarne skupine prijateljstva Litve i Hrvatske

Potpredsjednici saborskih Odbora za zaštitu okoliša i prirode te Odbora za vanjsku politiku Damir Mateljan i Frano Matušić zajedno s članovima Odbora održali su odvojene sastanke s izaslanstvom skupine prijateljstva Litve i Hrvatske u litvanskom parlamentu koje je predvodio voditelj skupine Emanuelis Zingeris.

Govoreći o zaštiti okoliša u Litvi i Hrvatskoj, sugovornici su razmijenili iskustva s tog područja i upoznali se s aktualnim ekološkim problemima u objema državama.  – Tradicija zaštite okoliša u Hrvatskoj je duga, a članstvo u Europskoj uniji otvara joj mogućnost da korištenjem sredstava EU fondova riješi prioritetan zadatak izgradnje regionalnih centara za zbrinjavanje otpada te ispuni zakonske obveze prema EU-u, rekao je Mateljan. Voditelj litvanske skupine prijateljstva Zingeris upoznao je sugovornike s problemom izgradnje nuklearne elektrane u Bjelorusiji, udaljene samo dvadesetak kilometara od litvanske granice, zbog čega Litva izražava veliku zabrinutost. U rješavanju tog pitanja litvanska strana zatražila je potporu Hrvatske. 

Razgovori litvanske parlamentarne skupine prijateljstva u Saboru nastavljeni su s članovima Odbora za vanjsku politiku. - Nakon ulaska Hrvatske u EU, Hrvatsku i Litvu povezuju mnogi zajednički ciljevi, pa tako i vanjskopolitički ciljevi, rekao je uvodno Frano Matušić. Jedan od tih ciljeva je i zalaganje za jačanje Istočnog partnerstva koje nakon nedavnih događanja u Ukrajini postaje sve značajnije, suglasile su se obje strane. Iako je Litva zabrinuta zbog promjene politike Rusije prema zemljama u okruženju te zbog situacije u Ukrajini, Zingeris je izrazio nadu da će se situacija u toj zemlji pozitivno riješiti te da će Ukrajina uskoro potpisati i drugi dio Sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji.   
 

Author: Služba za medije