Peđa Grbin i Ingrid Antičević Marinović sudjeluju na 51. sastanku COSAC-a

Atena – U okviru parlamentarne dimenzije grčkog predsjedanja Vijećem Europske unije u Ateni se od 15. do 17. lipnja održava 51. plenarni sastanak Konferencije odbora nadležnih za europske poslove parlamenata Europske unije (COSAC). U ime Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora na sastanku sudjeluju njegovi članovi Peđa Grbin i Ingrid Antičević Marinović. 

Sastanak COSAC-a otvorio je predsjednik grčkog parlamenta Vangel Meimarakis, istaknuvši kako zastupnici nacionalnih parlamenata imaju vrlo važnu ulogu u približavanju europskih tema građanima zato što  kontinuiranom komunikacijom mogu  pokazati da su pitanja o kojima se raspravlja u Europskoj uniji ujedno i nacionalna pitanja. 

Prvog dana sastanka prisutnima se obratio i predsjednik grčke vlade Antonis Samaras koji je, predstavljajući rezultate grčkog predsjedanja Vijećem, naglasio kako je ono bilo usredotočeno na upravljanje posljedicama gospodarske krize, pomorsku politiku i osnaživanje kontrole nad vanjskim granicama Europske unije. Istaknuo je zadovoljstvo postignutim pomacima te rekao da je zbog gospodarske krize predsjedanje započelo u najtežem trenutku, i za Grčku i za Europsku uniju, ali da se solidarnošću kao jedne od temeljnih vrijednosti EU-a pokazuje snaga europskog projekta. Predsjednik Europske komisije José Manuel Durão Barroso u svojoj poruci putem videoveze rekao je kako kriza zahtijeva brojna odricanja građana, ali i da se naziru vidljivi znakovi oporavka te kako nacionalni parlamenti i Europski parlament trebaju djelovati u ostvarenju istog cilja – prosperiteta i sigurnosti građana. 

Ingrid Antičević Marinović i Peđa Grbin sudjelovali su u raspravama posvećenima krizi u Ukrajini, demokratskom legitimitetu nakon izbora za članove Europskog parlamenta te europskoj strategiji zapošljavanja i ulaganja u mlade.
 

Author: Odbor za europske poslove