U Ateni završen sastanak COSAC-a

Atena - Posljednjeg dana zasjedanja COSAC-a u Ateni rasprave su bile posvećene europskoj strategiji zapošljavanja i ulaganju u mlade, o čemu je govorio i voditelj izaslanstva Odbora za europske poslove Hrvatskoga sabora Peđa Grbin. Uz Grbina, na 51. sastanku COSAC-a, sudjelovala je i članica Odbora za europske poslove Ingrid Antičević Marinović.

Govoreći o europskoj strategiji zapošljavanja, povjerenik Europske komisije za socijalna pitanja i uključivost Laszlo Andor naglasio je kako u uvjetima visoke stope nezaposlenosti te gospodarske i socijalne nejednakosti Europska komisija razmišlja o novoj strategiji zapošljavanja, koja bi paketom razrađenih mjera, ponudila sveobuhvatni plan politike zapošljavanja te time utjecala na smanjenje broja osoba koje su u opasnosti od siromaštva. U raspravi koja je uslijedila izražena je velika zabrinutost zbog pogoršanih radnih i socijalnih uvjeta građana, a posebice mladih, te se od država članica i institucija Europske unije očekuje da poduzmu odgovorne korake radi oporavka gospodarstva i aktivne politike zapošljavanja jer najveću socijalnu sigurnost stanovništva osigurava visoka stopa zaposlenosti.

Nakon usvajanja predloženih amandmana sastanak COSAC-a završen je usvajanjem Zaključaka u kojima je posebno istaknuta uloga nacionalnih parlamenata i njihova razmjena mišljenja o najboljim praksama provjere načela supsidijarnosti. Poseban naglasak stavljen je na unapređenje suradnje nacionalnih parlamenata država članica Europske unije s Europskim parlamentom i primjenu odredbi Lisabonskog ugovora, pri čemu je politički dijalog prepoznat kao učinkovit instrument međusobne suradnje.
 

Author: Odbor za europske poslove