Željana Kalaš i Gordana Sobol primile voditeljicu europskog parlamentarnog projekta "People in Need" Zahradnikovu

Zagreb - Članica Odbora za vanjsku politiku Željana Kalaš i članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Gordana Sobol primile su u radni posjet voditeljicu europskog parlamentarnog projekta "People in Need" Mariu Zahradnikovu.

Na sastanku je predstavljen rad češke nevladine organizacije „People in Need“ (PIN) koja primarno pruža humanitarnu pomoć i potiče razvoj društva zaštitom ljudskih prava i demokratskih sloboda. U sklopu europskog parlamentarnog projekta pomoći Mijanmaru (Burmi), Maria Zahradnikova upoznala je saborske zastupnice s njegovim glavnim ciljevima te zamolila za potporu hrvatskih parlamentaraca.

Osnovni cilj projekta jest jačanje demokratskih procesa u Mijanmaru (Burmi) nenasilnim putem te podizanje razine svijesti o tom problemu u međunarodnoj zajednici. Do danas su se u projekt uključili parlamentarci iz devet europskih država, a ovom prilikom su pozvani i zastupnici Hrvatskog sabora. Kako je za prosinac ove godine predviđen posjet glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki Moona Mijanmaru (Burmi), Udruga ”People in Need” usmjerila je svoje djelovanje na aktivniju ulogu UN-a na ovom području.

Željana Kalaš i Gordana Sobol rekle su kako je Hrvatska potpisnica svih međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, a zauzima se i za razvoj demokracije te će hrvatski parlamentarci vjerojatno poduprijeti ovaj projekt. U zaključnom dijelu sastanka dogovoreni su modaliteti daljnje komunikacije i razvoja suradnje.

Author: Služba za odnose s javnošću