Svečanom akademijom obilježen Dan Hrvatskoga sabora i 20. obljetnica konstituiranja prvog, demokratski izabranog, višestranačkog Sabora

Zagreb - U Hrvatskom narodnom kazalištu svečanom je akademijom obilježen Dan Hrvatskoga sabora i 20. obljetnica konstituiranja prvog, demokratski izabranog, višestranačkog Sabora.

Svečanoj akademiji, uz predsjednika Sabora Luku Bebića i zastupnike u aktualnom sazivu, nazočili su predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predstavnici sudbene vlasti, diplomatskog zbora i vjerskih zajednica kao i zastupnici prvog saziva Sabora te predsjednici vlada i bivši članovi Predsjedništva RH.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić podsjetio je na povijesni značaj konstituiranja demokratski izabranog parlamenta 30. svibnja 1990. godine. "Polet, radost i žar koji su obuzimali nas u sabornici i sve Hrvate u Hrvatskoj i svijetu nije moguće zaboraviti. Bili smo ponosni i svjesni da postajemo dijelom duge povijesti Sabora, koji je kroz stoljeća neprekinuto čuvao hrvatsku državnost", naglasio je. U svom govoru, Luka Bebić prisjetio se i zasluga sudionika Domovinskog rata i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Govoreći o budućnosti, istaknuo je ulogu Sabora u procesu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Izrazio je uvjerenje da će trenutni, šesti saziv, ispuniti postavljene zadaće. Uz zakonodavnu aktivnost, to je i sustavno praćenje svih aspekata pregovaranja i intenziviranje parlamentarne diplomacije.

Sabor je početkom devedesetih godina donio mnoge, za hrvatsku samostalnost i nezavisnost temeljne odluke. Tako je 22. prosinca 1990. godine donio novi Ustav, u javnosti nazvan "božićnim Ustavom", u kojem je jasno naznačena volja hrvatskog naroda za proglašenjem samostalne države, potvrđena na referendumu u svibnju 1991. godine. Na sjednici 8. listopada 1991. godine Sabor potvrđuje svoju odluku od 25. lipnja iste godine da se raskinu sve državnopravne veze sa SFRJ. Do donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine, 30. svibnja obilježavao se kao Dan državnosti, a danas se obilježava kao Dan Hrvatskoga sabora.

Author: Služba za odnose s javnošću/Hina