Izaslanstvo ukrajinskog parlamenta u posjetu Hrvatskom saboru

Zagreb – Izaslanstvo ukrajinskog parlamenta predvođeno prvom potpredsjednicom ukrajinskog parlamenta (Verhovne Rade) Irynom Gerashchenko posjetilo je u četvrtak Hrvatski sabor kojom prigodom je održan sastanak s potpredsjednikom Sabora akademikom Željkom Reinerom te odvojeni sastanci s članovima saborskih odbora  za europske poslove, regionalni razvoj i fondove Europske unije te vanjske poslove.

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, potvrdivši povijesno dobre i prijateljske odnose dviju zemalja, posebno se osvrnuo na potencijale gospodarske suradnje, među ostalim,  na mogućnosti jačanja suradnje na području informatičke tehnologije, prerađivačke, kemijske i obrambene industrije,  području brodogradnje i turizma.

Potpredsjednica Garashchenko osvrnula se na aktualnu situaciju u Ukrajini, a govorila je i o planu reformi na području energetike, medicine, znanosti i obrazovanja te procesu privatizacije. – U fokusu je i antikorupcijska strategija te je trenutno u izradi i Zakon o antikorupcijskim sudovima, kazala je Garashchenko.

U središtu razgovora predsjednika Odbora za europske poslove Domagoja Ivana Miloševića i članova Odbora s ukrajinskim izaslanstvom bila su dosadašnja ukrajinska iskustva u procesu pregovora s EU-om nakon potpisivanja Sporazuma o pridruživanju. Članovi saborskoga Odbora predstavili su ključne elemente pregovaračkog procesa Hrvatske i EU-a, poput rada na usklađivanju domaćeg s europskim zakonodavstvom, a govorili su i o važnosti zajedničkog djelovanja izvršne i zakonodavne vlasti na tom području kako u predpristupnoj fazi tako i nakon primitka u punopravno članstvo Unije.  Govoreći o komunikacijskoj strategiji tijekom pregovora, članovi Odbora  istaknuli su kako je  građanima najvažnije predstaviti realnu sliku članstva u EU-u.  Također je ponovljena je spremnost za daljnjim prenošenjem znanja i iskustva Hrvatske u pregovaračkom procesu Ukrajine i EU-a. 

Ukrajinsko izaslanstvo sastalo se i s predsjednicom Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Brankom Juričev-Martinčev. Središnja tema sastanaka bila je decentralizacija i  izgradnja sustava za korištenje europskih fondova. Govorilo se i o  ulozi jedinica lokalne samouprave u korištenju sredstava iz europskih fondova te  provođenju reformi u cilju jačanja stručnih kapaciteta na svim razinama upravljanja.

Sigurnosna situacija i stabilnost područja jugoistoka Europe te  Ukrajine,  problem poštivanja ljudskih prava na okupiranim područjima Ukrajine, kao i druga aktualna vanjskopolitička pitanja bila su u središtu razgovora predsjednika Odbora za vanjsku politiku Mire Kovača i članova Odbora s ukrajinskim izaslanstvom. I ovom prigodom ponovljena je  podrška Hrvatske suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine te naglašena spremnost Hrvatske da Ukrajini prenese svoja znanja i iskustva u procesu mirne reintegracije. Obostrano je izražena želja za jačanjem suradnje dvaju parlamenata.

Author: Služba za medije