Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Bagarić primio izaslanstvo Kanade

Zagreb - Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Bagarić primio je u službeni posjet izaslanstvo Kanade koje je predvodila ministrica za gospodarsku raznolikost Zapadne Kanade Lynne Yelich. Sastanku su nazočili i članica Odbora Ivanka Roksandić i vanjski član Odbora Vice Batarelo te veleposlanica RH u Kanadi Vesela Mrđen Korać.

U kanadskom izaslanstvu bili su: zastupnik u parlamentu Jeff Watson, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj Edwin L. Loughlin, viša posebna pomoćnica za informiranje Lisa Hutniak iz Ureda ministrice Yelich, glavni koordinator Hrvatskih katoličkih misija u Kanadi msgr. Ivan Vukšić, predsjednica Hrvatsko-kanadskog ženskog društva „Katarina Zrinski“ Biserka Butković, predsjednik fundacije „Zdunić“ Ivan Zdunić, predstavnik poduzeća “Crosco” Kanada George Kovačić i predsjednik Kanadsko-hrvatskog folklornog saveza za Zapadnu Kanadu Zvonimir Ančić.

Ivan Bagarić zaželio je dobrodošlicu visokom kanadskom izaslanstvu te istaknuo važnost izgradnje bilateralnih odnosa Hrvatske i Kanade. Ukratko je informirao kanadsko izaslanstvo o radu Odbora. Naglasio je da je Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske utemeljen prije dvije godine radi zastupanja i održavanja suradnje s institucijama i pojedincima hrvatskog naroda koji živi izvan Republike Hrvatske. Upoznao je kanadsko izaslanstvo o inicijativi Odbora za donošenje Strategije odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike kao i donošenje zakona kojim bi se osigurala provedba strategije. Kazao je da različite skupine Hrvata izvan Republike Hrvatske imaju različite potrebe i očekivanja te da prema svakoj od njih Hrvatska treba izgraditi poseban pristup radi postizanja učinkovite znanstvene, kulturne, gospodarske i svake druge suradnje. Hrvati izvan Republike Hrvatske, u tom kontekstu, mogu igrati važnu ulogu u uspostavi obostrano korisnih odnosa država u kojima žive i Republike Hrvatske. Naglasio je važnost postizanja pune jednakopravnosti hrvatskog naroda u susjednoj i prijateljskoj BiH.

Ministrica Lynne Yelich zahvalila je na toplom prijamu te naglasila osjećaj pripadnosti hrvatskom narodu kao i doprinos kanadskih Hrvata izgradnji prijateljskih odnosa Kanade i Hrvatske. Kao primjer bliskosti Kanade i Hrvatske navela je i činjenicu da je Hrvatska jedna od četiri zemlje na europskoj turneji koju će posjetiti kanadski premijer Stephen Harper. Posebno je naglasila važnost gospodarske suradnje Hrvatske i Kanade te je navela da se posebno angažirala na tome polju. 

Koordinator katoličkih misija Kanade msgr. Ivan Vukšić govorio je o važnosti katoličkih misija u prošlosti, kao i o njihovoj ulozi u budućnosti. Rekao je da je u iseljeništvu upravo katolička Crkva odigrala važnu ulogu u očuvanju nacionalnog korpusa i osjećaja pripadnosti hrvatskom narodu. Zastupnik Jeff Watson je također iskazao zadovoljstvo dobrim odnosima Kanade i Hrvatske te istaknuo mogućnosti napretka posebno na polju gospodarske suradnje, kao i - kako je naveo – duhovne bliskosti Hrvatske i Kanade. I ostali su sudionici ovoga službenog, ali nadasve prijateljskog, susreta iznijeli brojne inicijative iz područja kojim se bave te naglasili velike mogućnosti produbljivanja svekolikih odnosa Hrvatske i Kanade.

Author: Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske