Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić primio predstavnike Međunarodnog monetarnog fonda

Zagreb - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić primio je u službeni posjet predstavnike Međunarodnog monetarnog fonda. Sastanku je nazočio i potpredsjednik Odbora Gordan Maras.

Izaslanstvo koje predvodi Zuzana Murgasova u posjetu je Hrvatskoj u okviru redovnih konzultacija po članku IV. Statuta MMF-a, kakve se svake godine obavljaju po zemljama članicama. Svrha posjeta je neposredni i detaljniji uvid u aktualna gospodarska i financijska zbivanja, kao i u mjere koje se poduzimaju za prevladavanje krize i oporavak gospodarstva. Drugim riječima, radi se o sveobuhvatnoj procjeni ekonomske situacije u Hrvatskoj i snimci novog Vladinog programa gospodarskog oporavka, rekla je Zuzana Murgasova.

"Držimo da je novi Vladin program vrlo sveobuhvatan paket mjera i vrlo dobar prvi korak za rješavanje pitanja konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva. Hrvatska kasni u razvoju konkurentnosti za mnogim zemljama regije, a držimo da je uzrok toga uplitanje države u gospodarstvo, što je u Hrvatskoj puno veće nego u drugim državama u regiji. Stoga ohrabruje činjenica da je Vlada odlučila prodati svoje manjinske udjele u poduzećima", rekla je uvodno Murgasova. Istaknula je da mjere zahtijevaju brojne zakonodavne promjene i potom njihovu brzu provedbu. S obzirom na sveobuhvatnost mjera, bitan je i njihov redoslijed. Prve mjere bi trebale biti one kojima se smanjuju rashodi, smanjuje potrošnja države i veličina državne uprave. Stajalište MMF-a je da treba smanjiti ulogu države u gospodarstvu i potaknuti privatni sektor. Nužna je i reforma mirovinskog i zdravstvenog sustava, daljnja privatizacija koja će donijeti znatne proračunske uštede te reforme u smjeru poboljšanja poslovnog okružja. 

Goran Marić složio se da učinkovitost mjera ovisi i o brzini zakonodavne promjene, naglasivši da na tom području neće biti problema i da usvajanje zakonodavnih promjena neće biti prepreka za implementaciju mjera. Što se tiče redoslijeda mjera, mišljenja je da prvo treba smanjiti rashode državnog proračuna, ali i učiniti sve da dođe do poreznog rasterećenja bez kojeg se teško može stvoriti okružje za poticanje gospodarskog rasta i aktivnosti. Obostrano je ocijenjeno da se ne smije nastaviti s dosadašnjim modelom rasta temeljenim na brzom rastu domaće potrošnje, koji je iscrpio svoje mogućnosti, već je cilj poboljšati konkurentnost kako bi se rast usmjerio na povećanje izvoza. Gordan Maras rekao je da će SDP mjere koje je predložila Vlada dobrim dijelom prihvatiti, jer su ih i sami predlagali prije par godina. 

Zuzana Murgasova drži vrlo ohrabrujućim da u Hrvatskoj postoji široki konsenzus i spremnost oko toga da su reforme nužne i da se trebaju provesti. "Iznimno je važno poslati poruku da je ne samo Vlada nego i Sabor spreman na reforme. Hrvatski javni i privatni dug je dosta visok i za njegovo refinanciranje potrebno je povjerenje ulagača. Stoga je dobro poslati poruku da postoji volja za provedbom reformi", rekla je Murgasova. Naglasila je da MMF želi dati svoju punu podršku Vladi u provedbi reformi.

Author: Služba za odnose s javnošću