Potpredsjednik Sabora Reiner održao sastanak s potpredsjednikom Stalnog odbora Nacionalnog kongresa Narodne Republike Kine Jianmingom

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sastao se u četvrtak s Cao Jianmingom, potpredsjednikom Stalnog odbora Nacionalnog kongresa Narodne Republike Kine. S hrvatske strane sastanku su prisustvovali predsjednik Odbora za vanjske poslove Miro Kovač, predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Gordan Maras, predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader, potpredsjednik Odbora za gospodarstvo Domagoj Hajduković, potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolovaIrena Petrijevčanin Vuksanović i zastupnice Marijana Balić. U kineskom izaslanstvo sudjelovali su  potpredsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralna pitanja Wang Xiankui, potpredsjednik Odbora za financije i gospodarstvo Guo Qingping, zamjenik Glavnog tajnika Nacionalnog kongresa i potpredsjednika Odbora za nadzor i pravosuđe Han Xiaowu te predstavnici kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Sugovornici su ocijenili kako između dviju država postoje tradicionalno dobri politički odnosi temeljeni na međusobnom uvažavanju i razumijevanju. Složili su se oko toga da gospodarska suradnja Hrvatske i Kine kontinuirano raste u raznim područjima te kako dvije države imaju vrlo uspješnu međuparlamentarna suradnju. Obostrano je zaključeno kako je upravo intenziviranje međuparlamentarne suradnje ključno za poticanje razvojnih projekata i postizanje zajedničkih konkretnih rezultata.

Potpredsjednik Sabora Reiner, govoreći o gospodarskim odnosima dviju država rekao je kako oni počivaju na tri stupa: bilateralnoj suradnji, suradnji u Kina – EU formatu te kroz inicijativu Kina plus 16. Reiner je također ocijenio kako ima potencijala za jačanje bilateralne gospodarske suradnje naglasivši kako nova faza u razvoju tih odnosa započinje izgradnjom Pelješkog mosta, ali i ulaganjima u ostale projekte kao što su vjetroelektrana Senj, geotermalna elektrana Prelog i termoelektrana Osijek.

 – Potencijali ulaganja postoje i za luku Rijeka, luke Ploče i Zadar, LNG terminal na Krku te izgradnju i obnovu željezničke pruge, posebice Rijeka – Zagreb – mađarska granica, rekao je Reiner. Potpredsjednik Sabora izrazio je podršku načelu politike „Jedna Kina“  te iskazao potporu inicijativi „Jedan pojas, jedan put“ koju je ocijenio komplementarnom s „Inicijativom triju mora“ posebice kroz energetsko i prometno povezivanje Kine i Europe.  

Potpredsjednik Stalnog odbora Nacionalnog kongresa Narodne Republike Kine Cao Jianming pozdravio je otvorenu razmjenu mišljenja dvaju izaslanstava oko važnih tema koje vežu dvije države ističući kako se politički odnosi odvijaju glatko i neometano. Posebno se osvrnuo na sve vidljivije rezultate gospodarske suradnje, posebno u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta koji ima širi značaj za odnose dviju država. Jianming je zahvalio hrvatskoj strani na podršci načelu politike „Jedne Kine“, dosljednom sudjelovanju u formatu Kina plus 16 te izrazio interes za jačim povezivanjem inicijative „Jedan pojas, jedan put“ s „Inicijativom triju mora“. Govoreći o suradnji na pitanjima od vitalnog interesa rekao je kako se uz uzajamno poštivanje i povjerenje posebna pažnja treba usmjeriti na odnose ravnopravnosti, uzajamne koristi i razvitka. – Upravo je naš dolazak u Hrvatsku usmjeren na razgovor o tome kako se zastupnici obiju država mogu uključiti u unapređenje praktične suradnje i povezivanju svih inicijativa i formata suradnje koji su nam na raspolaganju, rekao je Jianming.

U nastavku razgovora kineska strana iznijela je nekoliko prijedloga osnaživanja međuparlamentarne koordinacije kroz češću razmjenu  posjeta, zajedničko poticanje ulaganja u sektore energetike, brodogradnje, turizma, željezničkog prometa, modernizacije luka, uspostavi direktne zračne linije Hrvatska – Kina, ali i kroz razmjenu u području znanosti, obrazovanja i istraživanja te međusobnu potporu u međunarodnim i regionalnim inicijativama putem kojih treba češće razmjenjivati stavove i pružati potporu jedni drugima.

Obje strane dale su svoju potporu daljnjoj razmjeni iskustava u svim područjima od zajedničkog interesa te iskazale zainteresiranost za jači razvoj odnosa dviju država, posebice kroz parlamentarnu suradnju.  

Author: Služba za medije